knjizara.com
Uvod u menadžment: principi, proces i koncepti

Milenko Dželetović, Branislav Mašić (autor)

Uvod u menadžment: principi, proces i koncepti
3960 din
U korpu

Pred Vama je drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje knjige „Uvod u menadžment: principi, proces i koncepti”. O ubrzanim promenama u poslovanju i potrebi da organizacije budu što brže i agilnije u traženju odgovora na nove izazove koje sa sobom nose prve decenije XXI veka ali i četvrta industrijska revolucija (engl. Industry 4.0) istraživali su, odnosno još uvek istražuju i pišu, mnogi priznati autori (npr. P. Draker, T. Piters, C. Kristensen, G. Hamel, J. Koter, F. Kotler, D. Rodžers, i dr.). Četvrta industrijska revolucija u velikoj meri transformiše poslovanje. Njenu tehnološku osnovu čine veštačka inteligencija i mašinsko učenje (engl. Artificial Intelligen

ce, Machine Learning), ali i niz dru- gih digitalnih alata, kao što su: računarstvo u oblaku (engl. Cloud Computing), analitika velike količine podataka (engl. Big Data Analytics), Internet stvari (engl. Internet of Things), aditivna proizvodnja (odnosno 3D štampa), te razvijanje i širenje robotike, nanotehnologije, biotehnologije, i drugih oblasti.

Stoga je sedmi deo ovog izdanja (poglavlje XV), kao novina u odnosu na prethodno izdanje, upravo posvećen novim konceptima i pristupima u menadžmentu, koji su prerasli u menadžment paradigme (obrasce ponašanja) na kraju XX veka i u početnim decenijama XXI veka. Novi koncepti, kao što su: organizacija koja uči, ključne kompetencije, menadžment znanja, menadžment odnosa sa kupcima (CRM), TQM, reinženjering, BSC, strategija kao revolucija, transformacija organizacije, mogu nam poslužiti kao polazna osnova za digitalno poslovanje i transformaciju na putu ka izgradnji nove teorije biznisa i upravljanja u digitalnom dobu. Poglavlje XV je pisano u koautorstvu prof. dr Branislava Mašića sa prof. dr Milenkom Dželetovićem.

U šestom delu knjige inovirano je i dopunjeno poglavlje XII „Uvod u korpo- rativno upravljanje”, kao i poglavlje XIII „Uvod u finansijsku funkciju poslovanja”, dok je poglavlje XIV „Operativni menadžment” napisano kao novina u odnosu na prvo izdanje. Izmene i dopune u šestom delu knjige su autorstvo prof. dr Milenka Dželetovića.

U ovom izdanju je kao uvodna studija slučaja prikazana kompanija „Volmart” (Walmart, Inc.) koja, kao najveća kompanija po ukupnom prihodu u svetu, pred- stavlja odličan primer za proučavanje različitih principa, funkcija i koncepata menadžmenta.

Ostali delovi knjige i poglavlja su neznatno izmenjeni u odnosu na prvo izdanje.

Ova knjiga je namenjena studentima osnovnih akademskih studija, i master akademskih studija.

Autori se posebno zahvaljuju recenzentima, prof. dr Dejanu Eriću i prof. dr Tihomiru Spremu, na korisnim savetima i sugestijama datim tokom pisanja izmena i dopuna ove knjige.

Autori se zahvaljuju i svojim porodicama na razumevanju i podršci pruženoj prilikom pisanja ovog drugog, izmenjenog i dopunjenog izdanja.


Ostali naslovi iz oblasti: Menadžment

Izdavač: Akademska misao; 2. izdanje, 2021; Tvrd povez; latinica; 648 str.; 978-86-7466-909-9;