knjizara.com
Urnebesne komedije i jedna bolna priča

Miodrag Karadžić (autor)

Urnebesne komedije i jedna bolna priča
509 din
Stara cena: 599 din
U korpu

Komedije Miodraga Karadžića već tri decenije žive u pozorišnim, filmskim i televizijskim formatima širom bivše Jugoslavije. Od kultne televizijske serije Đekna do putujućih izvedbi monodrame Zlatni lančić od bižuterije nijedan komediograf nije tako urnebesno proneo slavu sasvim specifičnog a ipak nadaleko poznatog crnogorskog humora.
Komedije

karaktera, iznikle iz dubokog poznavanja crnogorskog mentaliteta i fascinantno uverljivog podražavanja narodnog govora severa Crne gore, oblikovale su živopisne likove u kojima čitalac prepoznaje ljude koji ga okružuju: svog strica, ujaka, tetku ili babu, prijatelja, bračnog druga, svekra ili taštu – i dobronamerno se smeje dogodovštinama i stradanjima njihovih krutih i neprilagođenih karaktera.
U šta će se pretvoriti pisanje porodičnog pisma potomku, kako bračna postelja postaje ogledalo razlike između reči i dela, kakve su muževljeve muke u strahu od ženinog neverstva, kako u Beogradu naći bogatu ženu a ne oženiti se pritom i njenom porodicom, da li je tazbinski imetak dovoljan zalog bračne sreće, koje su granice ljubavi uobraženog bolesnika prema samom sebi – otkrićemo uz smeh i suze u ovom izboru urnebesnih komedija i jedne priče koja je svoje mesto našla kao omaž publici rasutoj negde između nekadašnje domovine i današnjih država.

Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo ? Prva bračna noć ? Ču ja ljubomoran ? Zlatni lančić od bižuterije ? Tazbina ? To kad uvati ne pušta ? Zašto volim svoju domovinu

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Laguna; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm; 200 str.; 978-86-521-2658-3;