knjizara.com
Uputstvo za razumevanje čoveka

Nebojša Kujović (autor)

Uputstvo za razumevanje čoveka
1100 din
U korpu

Uputstvo za razumevanje čoveka može lakše da se objasni kroz ono što nije nego kroz ono što jeste. To nije roman, nije ekonomska, sociološka, filozofska, fantastična ili statistička analiza. U stvari, ova knjiga sadrži sve od navedenog.To je mozaički prikaz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kroz razmišljanje o pitanjima smisla i postojanja, preko nesvakidašnjeg povezivanja snova, istorijskih istina, surovih činjenica, imaginacije i fantastike.
Knjiga zahteva, pre svega, pažljivog čitaoca koji je spreman da svoju egzistencijalnu intimu i upitanost, podeli sa piscem. U na izgled običnom snu pojavljuje se suvo, prašnjavo korito ušća Save u Dunav. Taj, šokantni doživlj

aj je povod za razmišljanje o tome da li to naše reke nestaju samo u snu, ili nam pak snovi šalju skrivene poruke.
Misaono putovanje počinje Maltusovom teorijom stanovništva i pitanjem šta sada, posle toliko godina, pokazuju stvarni podaci. Da li je Maltus bio u pravu? Potraga za odgovorom teče kroz mnoge demografske, razvojne, društveno ekonomske i političke aspekte današnjeg globalnog sveta, osvetljavajući dobro i loše u čoveku i ljudskoj zajednici. Zašto se čovek ponaša tako nerazumno, kako se odvija ta slojevita i složena igra između njegovog racionalnog, ekonomskog i psihosocijalnog bića. Kako nastaju individualna pohlepa i želja za moći. Ali, isto tako, kako se ona prenosi i stvara pohlepne i korporacije i moćna društva. Kako sve to utiče na planetu.
Naredna dva poglavlja se bave ispitivanjem duhovnosti današnjeg sveta i razmišljanjem o tome kakva bi to nova Nojeva barka bila potrebna čovečanstvu, ako bi se nastavilo sa ovakvim životom. Na kraju, iznenadni obrt dolazi ponovo kroz san. U njemu se sasvim neočekivano javlja nepoznato vanvremensko i vanprostorno biće koje, oslanjajući se na zaključke prethodne analize, nudi ključna i krajnje provokativna objašnjenja kosmičkih odnosa i mogući, ne i nužni, ali skoro neverovatni, scenario budućnosti čovečanstva.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 358 str.; 978-86-515-2019-1;