Umetnost i alternativa

Milena Dragićević Šešić (autor)

Umetnost i alternativa

1056 din

Stara cena: 1320 din

U korpu

Šta je danas još alternativa? Da li je to pitanje izraza (forme), teme, mesta, publike kojoj se umetnik obraća? Pitanja alternative, njene transformacije, etabliranja, komercijalizacije, podjednako se mogu postavljati i u odnosu na umetnost i umetnika. Herojsko vreme prvih instalacija i performansa prilično je istrošeno. Televizijski rijaliti programi sve više postaju svojevrsni programi bizarnih performansi u kojima se lična autentičnost potvrđuje kroz priče i glumatanje o sopstvenoj nacionalnoj i tradicionalnoj pripadnosti.


Knjiga Umetnost i alternativa Milene Dragićević Šešić upravo obuhvata herojski period našeg kulturnog preporoda koji je trajao sve do početka rata i raspada zemlje. Knjiga koja je objavljena 1992. godine obuhvata i događaje od 9. marta 1991. I sa njima se završava. Autorka je knjigu dopunila poglavljem Odjeci, u kojem objavljuje najveći broj prikaza i rasprava koje je knjiga izazvala u smutnom ratnom proleću 1992. godine, zaključivši ovo poglavlje fotografijom sa političkog performansa Žuta traka koji je najavio novi početak građanskog otpora kroz performativne akcije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kulturna politika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu; 2. izdanje, 2013; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 300 str.; 978-86-82101-46-8;