knjizara.com
Umetnost i alternativa

Milena Dragićević Šešić (autor)

Umetnost i alternativa
rasprodato

Šta je danas još alternativa? Da li je to pitanje izraza (forme), teme, mesta, publike kojoj se umetnik obraća? Pitanja alternative, njene transformacije, etabliranja, komercijalizacije, podjednako se mogu postavljati i u odnosu na umetnost i umetnika. Herojsko vreme prvih instalacija i performansa prilično je istrošeno. Televizijski rijaliti programi sve više postaju svojevrsni programi bizarnih performansi u kojima se lična autentičnost potvrđuje kroz priče i glumatanje o sopstvenoj nacionalnoj i tradicionalnoj pripadnosti.
Knjiga

Umetnost i alternativa Milene Dragićević Šešić upravo obuhvata herojski period našeg kulturnog preporoda koji je trajao sve do početka rata i raspada zemlje. Knjiga koja je objavljena 1992. godine obuhvata i događaje od 9. marta 1991. I sa njima se završava. Autorka je knjigu dopunila poglavljem Odjeci, u kojem objavljuje najveći broj prikaza i rasprava koje je knjiga izazvala u smutnom ratnom proleću 1992. godine, zaključivši ovo poglavlje fotografijom sa političkog performansa Žuta traka koji je najavio novi početak građanskog otpora kroz performativne akcije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kulturna politika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu; 2. izdanje, 2013; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 300 str.; 978-86-82101-46-8;