knjizara.com
Um crne šume: uspon i pad Martina Hajdegera

Milan Brdar (autor)

Um crne šume: uspon i pad Martina Hajdegera
4400 din
U korpu

Ova knjiga je napisana za poznavaoce Hajdegera, da bi videli koliko ga nisu poznavali. Pritom nije reč o aroganciji, koliko o razlici tumačenja: preovlađujućeg u literaturi i ovde izloženog. Takođe je implicitno reč o oceni velikog dela literature o rečenom autoru, iz koje nismo uspeli da dokonamo „šta je, u stvari, tumač hteo da kaže", a počešće, bogami, „da li zna šta govori".
Literatura o Hajdegeru je ogromna, ali je ogroman i oblak opskurantizma u kojem nestaje najveći broj dotičnih štiva. Mala je verovatnoća da postoji filozof koji je više hvaljen i slavljen, a manje shvaćen. A nije lako pisati o Hajdegeru. Najveći filozof XX veka;

najveći zapadni filozof posle Hegela; konačno, najveći filozof Zapada posle Heraklita! Sve je to literatura već ispisala, uglavnom bez solidnog, a to znači jasnog i potkrepljenog obrazloženja. Sve te ocene date su s podrazumevanjem onoga što bi tek trebalo pokazati. Štaviše, tumači-simpatizeri Hajdegeru tolerišu mnoge stvari koje bi svakom drugom teško zamerili, kao da se plaše, ili su ogrezli u obožavanju. Ima kritičkih tumača koji svedoče da su od hajdegerijanaca čuli: „Što ga ne ostavite na miru, kad ste toliko kritični?" Smeta im što je uopšte kritikovan! Tako nešto nismo čuli ni za jednog drugog filozofa. Pošto tako stoje stvari, ne treba da nas čudi što onaj ko se odluči da Hajdegera autonomno tumači postavi i pitanje kako će se provesti u očima brojnih apologeta. Pošto nismo našli ni jednog tumača koji je gore pomenute ocene delio, a da ih je u svom tekstu, ili monografiji, obrazložio bez opskurnog spinovanja (srpski rečeno: zamajavanja), preostaje da im verujemo na reč, što ozbiljnoj filozofiji baš ne pristaje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka filozofija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 681 str.; 978-86-7543-381-1;