knjizara.com
Uhvaćeni u vršenju svojih prava

Vladimir Leposavić (autor)

Uhvaćeni u vršenju svojih prava
1287 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

„U prvom dijelu rada su analizirana pitanja uzroka međunacionalnih sukoba i modaliteta unutardržavnih odnosa većine i manjine. U tom smislu, naglašeni su nalazi socijalne psihologije, poput onog o „automatizmu“ diskriminatorskog ponašanja članova (bilo koje) grupe i sublimirane antičke polemičke rasprave o pravima većine i manjine.
Posebno se govori o dužnostima pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina danas, gdje tzv. teorija prirodne konstitucionalnosti predstavlja pokušaj da se, za određenu grupu ne tako rijetkih situacija u svjetu, ponudi do sada neizrečen koncept odavno prihvaćene legitimnosti i već postojeće prakse.
U opštem dijelu po

sebno su analizirana dva konkretna međunarodna ljudska prava od izuzetnog pravnog i političkog značaja – sloboda od diskriminacije i sloboda izražavanja.
Pitanje internacionalizacije i degradacije ljudskih prava povezuje materiju opšteg i posebnog dijela, služeći kao svojevrstan uvod u drugi dio knjige. Na tom mjestu se objašnjava imponujuće zaživjela ideja univerzalne zaštite osnovnih ljudskih prava, ali i poražavajuća praksa zloupotrebljavanja i manipulisanja istom.
Posebni dio ove studije bavi se pitanjem položaja Srba u Crnoj Gori i zasnovan je na mojim autorskim tekstovima i analizama koje su danas široj publici gotovo nedostupne; prvi dio tekstova nastajao je u periodu od 2007. do 2017. godine – opisujući političko vrijeme od usvajanja ustava za osamostaljenu Crnu Goru do njenog prijema u NATO. Drugih pet analiza Posebnog dijela vezane su za period od 2018. do 2020. godine kada je zakonskim putem pokušano razbijanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i oduzimanje njenih hramova i imovine.
To je ujedno i najvažnija dopuna prvom izdanju ove knjige koje je u štampano u Podgorici 2017. godine.“

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nacionalne manjine , Nacionalno pitanje
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Jasen; 2017; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 229 str.; 978-9940-580-46-9;