knjizara.com
Ugovor s Bogom: trilogija. Život na Dropsi aveniji

Vil Ajzner (autor)

Ugovor s Bogom: trilogija. Život na Dropsi aveniji
2399 din
Stara cena: 2999 din
U korpu

U prvoj knjizi briljantne trilogije Ugovor s Bogom, u njujorškoj Dropsi aveniji broj 55, Frime Herš, bogobojažljivi Jevrej, ostaje bez voljene ćerke, a zatim krši svoj ugovor s Tvorcem. U istoj toj aveniji jedan ulični pevač postaje toliko ovisan o flaši da propušta šansu da se proslavi, i upravo u toj ulici devojčica po imenu Rozi truje psa pokvarenog upravnika zgrade, pre nego što sredi i njega samog...

U drugoj knjizi Ajzner sebe ugrađuje u protagonistu Jakoba Štarku, čija egzistencijalna potraga podseća na Ajznerovu životnu borbu. Beležeći ne samo Pad berze iz 1929. i Veliku depresiju

već i uspon nacizma i širenje levičarske politike, Ajzner kombinuje sklonost ka minijaturi s krupnim društvenim temama romansijera kao što su Dos Pasos i Stajnbek.

Naposletku, u trećoj knjizi trilogije, Ajzner kroz stripski medijum istražuje društveni razvoj mitske Dropski avenije tokom njene istorije, dočaravajući široku panoramu grada i talase novih žitelja koji ga preplavljuju – Holanđane, Engleze, Irce, Jevreje, Afroamerikance i Portorikance – čija se lica menjaju, ali čiji životi pripovedaju beskrajnu „priču o životu, smrti i vaskrsnuću“.


Trilogija Ugovor s Bogom, nastala u periodu od više od četvrt veka, očaravajuća je izmaštana hronika univerzalnog američkog iskustva i Ajznerovo najupečatljivije i trajno literarno zaveštanje. Od 1988. najpresti žnija nagrada koja se u Americi dodeljuje u industriji stripa nosi ime Vila Ajznera.


Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Čarobna knjiga; 2022; latinica; 24 cm; 512 str.; 978-86-300-0194-9;