knjizara.com
U vrtovima dodira
primalna komunikacija

Zoran Jovanović (autor)

U vrtovima dodira
693 din
Stara cena: 770 din
U korpu

U vrtovima dodira (Primalna komunikacija), u okviru dve tematske celine: Teorijsko-metodološke i istorijske pretpostavke za konstituisanje nauke o komunikacijama i Logičko-gnoseološke osnove za konstituisanje nauke o komunikacijama, predstavljeno je u komunikologiji, upravo, ono što Tomazo Kampanela (Tommaso Campanella) naziva primalitetima (nlat. primalitates), odnosno tu su oslikani svi oni atributi koji komunikaciju čine onim što ona jeste i što ona nije. Time je sama komunikacija sagledana kao veza, dodirivanje, razmena, ali i kao posebna vrsta inteligencije, bez čijeg bi minimalnog postojanja bila dovedena u pitanje i sama egzistencija.
Auto

r primećuje da se čovek razvijao zahvaljujući neposlušnosti, jer je svoj duhovni razvitak temeljio na suprotstavljanju silama koje su gospodarile u ime njegove savesti i vere, a svoj intelektualni razvitak je formirao na nepokornosti pred autoritetima, koji su nastojali da zabrane nove misli i da svaki pokušaj promene obesmisle. Zbog toga je, kako primećuje autor ove monografije, ličnost ta koja otvara nove horizonte komuniciranja, bez kojih bi svet potonuo u mir letargične poslušnosti.
Ono što je najvažnije jeste da je autor ovim svojim delom uverljivo pokazao i naučno obrazložio kako komunikacija, kao proces i kao interakcija, uspostavlja novu lestvicu vrednosti i postaje važna kategorija postojanja. Napisan jasnim stilom i vođen zanimljivom argumentacijom, ovaj spis je do kraja primeren za komunikaciju i u akademskoj četvrti i u široj naučnoj i kulturnoj javnosti.
Prof. dr Ratko Božović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Komunikologija , Komunikacija
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Čigoja; 2013; Broširani povez; latinica; 24 cm; 150 str.; 978-86-7558-949-5;