knjizara.com
U svetu zanatstva i umetnosti: grnčar Velimir Đorđević

Dejan Krstić, Violeta Stanković Anđelković (autor)

U svetu zanatstva i umetnosti: grnčar Velimir Đorđević
rasprodato

Dejan Krstić, etnolog, i Violeta Stanković Anđelković, bibliotekar, sačinili su hvale vrednu studiju – U svetu zanatstva i umetnosti: Grnčar Velimir Đorđević – o naturalizovanom Zaječarcu Velimiru Đorđeviću, najboljem izdanku pirotske tradicionalne grnčarske škole, koji je, stvaralački ga prožimajući sa vrhunskim zanatlijskim majstorlukom, dosegao osobit umetnički izraz; utoliko očaravajući, što mu većina likovnih kritičara i prikazivača njegovog opusa priznaje, da omanjuje anonimni kustos kada ga nonšalantno svrstava u naivne i marginalne umetnike. Njegove „od zemlje i ognja po

zlatice“, proslaviviši ga širom Balkana, ubedljivo svedoče o tome da je zadržao autonomnost i slobodu izvođenja rukotvorina koje su osvojile umetnički nivo, što je Ivo Andrić, posmatrajući sarajevskog izrađivača sahana, sažeo izričajem: „Sav je čovek jedno sa svojim delom“. Istovremeno posvedočuju da pojedini stari i novi zanati, ako se nisu pretvorili u zanatnost (zanatsku rutinu), umetnički zanati i neke vrste domaće radinosti – i njihove izrađevine – i te kako jesu i mogu biti kultura razlike u odnosu na globalizam kao ideologiju koja sve podvodi pod jedan konac, ujednačava i pojednostavljuje.
Prof. dr Dragoljub B. Đorđević

U savremenoj eposi globalizma i panevropske mobilnosti, nova knjiga Dejana Krstića i Violete Stanković Anđelković podseća nas na majstorstvo naših predaka koje je darovalo neopisivu čar i unikatnost Balkana. Rođen u srcu Balkanskog poluostrva, u srpsko-bugarskom pograničju, grnčar Velimir Đorđević je jedan od onih majstora čiji unikati pružaju užitak mnogim ljubiteljima nasleđa i umetnosti i obogaćuju mnoge muzejske i privatne zbirke, ne samo u mnogim kutovima Poluostrva, već i van njegovih granica. Majstor Velja je oličenje ljubavi prema nasleđenom, kao i ljubavi prema podneblju i njegovim ljudima. Tradicija i majstorstvo pretvorili su se u umetnost koja ne poznaje granice!
Prof. dr Petko Hristov

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vajari , Keramika
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2019; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 192 str.; 978-86-515-1473-2;