knjizara.com
U kasno ljeto

Magdalena Blažević (autor)

U kasno ljeto
712 din
Stara cena: 891 din
U korpu

Zovem se Ivana. Živjela sam četrnaest ljeta, a ovo je priča o posljednjem.
U kasno ljeto je moćan roman o besmislenom ratu i besmislenim smrtima. O ubijenoj devojčici i njenoj prijateljici, o bezbrižnim igrama i nevinim maštarijama od kojih neće ostati ništa, o siromašnom a ipak toplom i nežnom seoskom životu, o živopisnoj i ujedno sablasnoj prirodi bosanskog kraja, o detinjstvu i nedoživljenoj budućnosti.
O jakim emocijama i stanjima koja zauvek obeleže čoveka Magdalena Blažević piše glasom mrtve devojčice, stvarajući priču koja nadilazi Žepče i vreme u koje je roman smešten, i postaje univerzalna himna protiv ratovanja. Roman buja od života i le

pote, sve vrvi od boja, mirisa, zvukova, poetičnih slika bremenitih simbolima, i upravo taj kontrast sa smrću i užasom ispričan detinjim glasom čini roman izuzetno potresnim.
U kasno ljeto se čita sporo jer snažne emocije izviru iz svake reči, a očaravajuća poetičnost savršeno preciznih rečenica pokazuje nesvakidašnji dar koji je Blažević svrstao u najbolje današnje spisateljske glasove s naših prostora.
………………………..
Malo tko je u povijesti naših suvremenih književnosti Bosnu tako intenzivno doživio i osjetio kao Magdalena Blažević. Lijepa i strašna knjiga o jednom ženskom svijetu, do kraja i dosljedno ispričana iz ženske perspektive. Lijepa i strašna knjiga na kraju koje „izgažena su srca“. Sva.
– Miljenko Jergović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Booka; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 152 str.; 978-86-6084-015-0;