knjizara.com
Tiranija izbora

Renata Salecl (autor)

Tiranija izbora
rasprodato

Zašto nas izbor ispunjava strepnjom?
Da li nas je mogućnost neprestanog izbora učinila srećnijim?
Na osnovu čega biramo?
Da li umesto nas bira neko drugi?
Da li smo zbog obilja svakodnevnih izbora odustali od najvažnijih izbora u našim životima?
Kako je ideju izbora zamenila tiranija izbora?
Renata Salecl u izvrsno napisanoj knjizi Tiranija izbora pokazuje kako je izbor postao ključno obeležje modernog života: od supermarketa do identiteta, od porodice od politike, od kulture do interneta, od privatnosti do knjiga za samopomoć, od vlastitog životnog stila do opsesije životima slavnih.
Renata Sal

ecl, čuvena profesorka vodećih britanskih univerziteta, u izvrsno napisanoj knjizi Tiranija izbora pokazuje kako je izbor postao ključno obeležje modernog života: od supermarketa do identiteta, od porodice od politike, od kulture do interneta, od privatnosti do knjiga za samopomoć, od vlastitog životnog stila do opsesije životima slavnih.
Knjiga Tiranija izbora prevedena je na više od deset svetskih jezika, izazvala je ogromno interesovanje čitalaca u kojima je objavljena, a u kritici se kaže da je to najuticajnija knjiga koja se pojavila posle Doktrine šoka Naomi Klajn.
Istražujući različite mehanizme izbora, Renata Salecl pokazuje kako je inflacija izbora potisnula patos slobode pretvarajući se u izvor teskobe, nezadovoljstva i nesigurnosti. Opsednuti svojim ličnim izborima, veoma često ne primećujemo „kako oni uopšte nisu lični, već na njih silno utiče društvo u kojem živimo”.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sociologija kulture
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Arhipelag; 2014; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 151 str.; 978-86-523-0107-2;