knjizara.com
Tina
roman

Herman Bang (autor)

Tina
841 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Tina je ćerka lokalnog učitelja i đakona na ostrvu Als, i rado viđen gost u porodici šumarskog upravitelja Berga, kojoj često pomaže u kućnim poslovima. Gospođi Berg je poput družbenice, često odlaze na zajedničke izlete, asa upraviteljem Bergom deli zajedničku ljubav prema baštovanstvu i prirodi.
Radnja romana započinje u osvit nemačko-danskog rata za Šlezvig i Holštajn (1864) u trenutku kad gospođa Berg sa sinom napušta ostrvo. Dok pruske trupe napreduju, a imanje šumarskog upravitelja postaje garnizon danske vojske, odnos između Tine i upravitelja Berga se menja u okolnostima koje ih navode na zbližavanje, međusobnu utehu i konačno – strast. Njihovo približavanje je u

zrokovano različitim potrebama: za Tinu je to mladalačka zaljubljenost, a za Berga zadovoljenje vlastite strasti, što će u traumatičnim okolnostima dovesti do tragičnih posledica za oboje.
„Tina“ je roman koji je Hermanu Bangu doneo dugo iščekivano priznanje, i danas se smatra jednim od najznačajnijih dela tzv. „proboja modernosti“ u Skandinaviji. Roman je objavljen 1889. godine, na 25. godišnjicu poraza kod Dibela u ratu između Danske i Pruske. Progresivniji kritičari su isticali da je „Tina“ najbolje Bangovo delo do tada, delom zbog ovladavanja impresionističkim pripovedačkim stilom. S druge strane, u konzervativnim krugovimaje antiratni roman „Tina“ izazvao nezadovoljstvo zbog deglorifikacije rata iz 1864. godine.
Bang u ovom romanu pokazuje svu snagu svog pripovedačkog stila za koji su karakteristični duboki psihološki uvidi i navodi nas da tumačimo emotivne i alegorične signale o duševnom stanju protagonista. Njegov stil se danas smatra „filmičnim“ i umnogome je osvežio tadašnju prozu.
Roman je posvećen uspomeni na Bangovu majku i poznat je, između ostalog, po emotivnom prologu u kom se Bang obraća majci govoreći o tome kako su ona i njegovi preci uticali na njegov stvaralački život.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Danska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Karpos; 2020; Broširani povez; latinica; 17 cm; 169 str.; 978-86-6435-143-0;