knjizara.com
Teorija površinskih nosača. Ploče i ljuske
zbirka rešenih zadataka sa izvodima iz teorije

Slavko Zdravković (autor)

Teorija površinskih nosača. Ploče i ljuske
1320 din
U korpu

Rešavanje zadataka iz Teorije površinskih nosača predstavlja značajnu i aktuelnu oblast Teorije konstrukcija.Ova Zbirka rešenih zadataka sa izvodima iz Teorije prilagođena je nastavnom planu i programu predmeta Teorija površinskih nosača koji se predaje na III godini studija za Konstrukcije, Saobraćajnice i Visokogradnju na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.
Iako je Zbirka prvenstveno namenjena studentima, može korisno poslužiti i inženjerima koji se u praksi susreću sa konstruktivnim problemima statike površinskih nosača.
Zbirka je pod

eljena u četiri poglavlja, u kojima je pre numeričkog rešavanja zadataka dat izvod iz teorije sa skicama i izrazima neophodnim pri rešavanju zadataka. Sadržaj Zbirke u prvom i drugom, delimično i četvrtom poglavlju, u najvećem delu čine ispitni zadaci.
U prvom poglavlju rešavane su pravougaone ploče opterećene transverzalnim opterećenjem primenom metode konačnih razlika.
U drugom poglavlju rešavane su kružne i prstenaste ploče napregnute na savijanje. Rešavana je nehomogena parcijalna biharmonijska diferencijalna jednačina četvrtog reda za odgovarajuće konturne - granične uslove, pri rotaciono simetričnom opterećenju.
U trećem poglavlju ploče napregnute u svojoj ravni rešavane su pretpostavljajući (usvajajući) Ariy-evu funkciju, tj. naponsku funkciju u obliku koji zadovoljava diferencijalnu jednačinu ploče i odgovarajuće granične uslove.
Četvrto i najobimnije poglavlje posvećeno je ljuskama. Prikazana je membranska-bezmomentna i teorija savijanja-momentna teorija cilindričnih i rotacionih ljuski pri rotaciono simetričnom opterećenju. Na numeričkim primerima detaljno je prikazan proračun armiranobetonskih i čeličnih ljuski.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Konstrukcije
Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: AGM knjiga; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 221 str.; 978-86-86363-54-1;