knjizara.com
Telo i društvo
muškarci, žene i seksualno odricanje u ranom hrišćanstvu

Piter Braun (autor)

Telo i društvo
1589 din
Stara cena: 1870 din
U korpu

Revolucionarno delo kulturne i socijalne istorije ranog srednjovekovlja. Reč je o suptilnoj studiji braka i seksualnosti ranih hrišćana antičkog Sredozemlja i Bliskog istoka. Pok

ušavajući da pronikne u strukture mentaliteta i shvatanja o temeljnim pitanjima koja je sebi postavljao pojedinac, ali i društvena zajednica, Piter Braun istražuje kako je nascentno hrišćanstvo oblikovalo svakodnevni život, načine na koje je nametalo praksu seksualnog odricanja - apstinencije, celibata i doživotne nevinosti, na kraju, pokušava da ponikne u veze između doživljaja tela u hrišćanskim krugovima i različitih socijalnih struktura dominantnih u društvu tokom prvih pet vekova hrišćanstva.
„Telo i društvo” ispituje kako teološki pogledi na seksualnost i telo u isto vreme odražavaju i oblikuju odnose između muškaraca i žena, rimske aristokratije i robova, ljudi u braku i onih u celibatu. Zasnovano na suptilnoj istorijskoj analizi najvažnijih pisaca ranog hrišćanstva, Braunovo istraživanje pruža nam novu sliku asketizma i njegove uloge u društvu, kao i pokreta presudnih za duhovno oblikovanje pojedinca, poput mučeništva i proročke prakse, gnostičkog duhovno vođstva. Braunova knjiga vodi nas do objašnjenja mnogih pojava u društvu i u krilu same crkve, poput promiskuiteta ili shvatanja o braku u različitim sredinama sredozemnog sveta. Za srpsku publiku prevedeno je novo, dopunjeno izdanje ovod značajnog dela, u kojem se Braun osvrće na prihvaćenost svog rada u naučnoj zajednici.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Seksualni život , Hrišćanstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Clio; 2012; ćirilica; 24 cm; 573 str.; 978-86-7102-430-3;