knjizara.com
Tehnološke i mere bezbednosti od požara na osnovnim instalacijama
vodovodne, termotehničke, električne i neke druge instalacije

Nikola Kleut (autor)

Tehnološke i mere bezbednosti od požara na osnovnim instalacijama
2420 din
U korpu

Ovo je četvrta knjiga u seriji knjiga/sveski istog izdavača iz ob­lasti bezbed­no­sti od požara (i eksplozija eksplozivnih smeša, ExS). O tehnologiji je bilo reči i u prethodnoj knjizi, samo koli­ko je najnužnije za urbaniste i arhitekte; ovde je dato ono os­nov­no za one inženjere koji se bave problemima bezbedno­sti od po­žara u nešto širem smislu – gde se proizvode, prerađuju, skladište požarno opasne materije, u većim količinama.
Ova sveska bi tre­ba­

la da bude korisna i onima ko­ji se bave tehnologijom i os­novnim – električnim, termotehničkim i nekim drugim instala­cijama koje se nazivaju i tehnološke (za ˝komandovanje˝ i mo­nitoring, za vodu, paru, termoulje, za kompri­movani vaz­duh, vakuum, razvod gorivih tečnosti, gasova i itd.) i onima koji se u fazi planiranja, projektovanja, izvođenja u korišćenja bave celim sistemom bezbednosti od požara i eksplozija ExS. Za teh­nologe i inženjere mašinstva i elektrotehnike (kojima su ovo os­novne discipline) građa u ovoj svesci je samo pod­setnik na me­re bezbednosti od požara (i bar malo i eksplozija), dakle jedan uzak, specijalistički, ali multidisciplinarni pristup.
One koji projektuju bezbednosne instalacije (za detekciju opasnih para i gasova, automatsku detek­ciju požara, automat­sko ga­šenje i nekoliko drugih) ne treba ni podsećati, jer znaju da bez ˝ulaženja˝ u teh­nologiju i projekte osnovnih instalacija ne­ma ni uspešnog projek­tova­nja bezbednosnih instalacija.
Kao i prethodne i ova knjiga treba da omogući bolje razume­vanje pro­blema, objasni gde su moguće krupnije greške u koje početnik za­padne. Kako su uslovi često netipični nije ni za oče­kivati da se da neka mustra, šablon – ali daju se opštiji saveti koji bi mogli da budu od koristi da se o problemu ˝hladnije glave˝ razmišlja i ?radi na tome?.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Zaštita od požara , Požari
Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: AGM knjiga; 2016; Broširani povez; latinica; 28 cm; 216 str.; 978-86-86363-66-4;