knjizara.com
Tajni život kneza Miloša

Branko Božanić, Aleksandar Todorović (autor)

Tajni život kneza Miloša
765 din
Stara cena: 850 din
U korpu

Autori su ovim radom pokušali da dokažu da je uticaj masonske organizacije na stvaranje moderne srpske države i na samog Miloša Obrenovića bio od presudnog uticaja, ali i da ukažu na mogućnost da je i sam knjaz bio pripadnik masonske organizacije. To je do sada bilo nepoznato istorijskoj nauci. Kao i činjenica da su mnogi poznati ljudi u Miloševom okruženju, ugledni Srbi tog vremena, takođe bili pripadnici ove tajne organizacije. Masoni su, kako dokazuju autori ove knjige, postavljali temelje moderne Srbije, od Sretenjskog ustava, do otvaranja škola i uspostavljanja kulturnih institucija. Oni su, izm

eđu ostalog, imali odlične veze sa masonima iz Rusije, Engleske, Francuske, sve do turskih sultana i paša, što je pomoglo miru, ali i modernizaciji Srbije.
Ova knjiga predstavlja zbir različitih do sada poznatih, ali i jedva ili gotovo nepoznatih činjenica, koje su autori povezali u logički niz pokušavajući da naslikaju crtež na kome se senke prikazuju kao najvažniji detalji za čitavu kompoziciju. Pored Sretenjskog ustava, čiji se originalan primerak nalazi sačuvan u Arhivu Srbije, isto kao i tajanstveni dokument („masonska matrikula“) kneza Miloša, koji predstavlja centralni dokument ove knjige, autori su se oslonili i na naučne radove i objave domaćih istoričara.
U knjizi se obrađuju i heraldički simboli sa kojima se čitaoci mogu upoznati posetom Vojnom muzeju u Beogradu, ali i prostom šetnjom i obilaskom ovog grada, gde na fasadama mnogih kuća dominiraju masonski simboli.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Masoni , Istorija Srbije novog veka
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Vukotić media; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 168 str.; 978-86-81510-12-4;