knjizara.com
Svetski rat Z
usmeno predanje o ratu protiv živih mrtvaca

Maks Bruks (autor)

Svetski rat Z
rasprodato

Radeći za Posleratnu komisiju Ujedinjenih nacija, Maks Bruks je razgovarao sa ključnim tvorcima konačne pobede. I mada je izveštaj UN-a sadržao precizne podatke i činjenice, u ovom dokumentu predstavljeno je mnoštvo ličnih pripovesti koje živo oslikavaju strašnu cenu koju je ljudska rasa platila da bi opstala.

Od doktora Kvanga Džingšua, kineskog lekara koji je pregledao „Nultog pacijenta“, pa do Pola Redekera, krajnje kontroverznog autora Narandžastog plana, Bruks je razgovarao sa više važnih učesnika rata od bilo koga. I zabeležio je svedočenje veterana iz Bitke za Jonkers, japanskih „novih samuraja“ i pripadnika garnizona u dvorcima severne Evrope. Bruksovi intervjui, međut

im, nisu samo svedočanstva o toku jedne teške i neizvesne pobede, već i svojevrstan osvrt na svet kakav je bio i kakav nikada više neće biti – na zlo ili na dobro. On je sabrao izvanredan materijal za sve buduće istraživače Svetskog rata Z, dokument iz koga će posleratne generacije shvatiti kako su zaraženi prošvercovani na zapad, zašto su pojedine vlade žrtvovale, a pojedine spasle svoje civile, zbog čega je kubanski pezos postao najjača valuta. Ovo je slika sveta dvadesetog veka sa svim njegovim apsurdima, onakvog kakav će se izučavati u školama postzombijskog doba.

Uznemirujuća priroda tih ličnih pripovesti zahteva izvesnu hrabrost od čitaoca. Ali kao što Bruks kaže, ne možemo se kriti iza neverovatnih statističkih podataka iz zvaničnih izveštaja. Vreme je da se suočimo sa stvarnim užasom Rata protiv zombija.

„Zombiji su među nama ? uključite televizor ako u to ne verujete. Ali, Bruks nas uverava u ovom itekako realističnom romanu, da ljudski borci i dan-danas love preostale, i da pobeđujemo. Ovaj tobože dokumentarni Bruksov tekst vrvi od pametnih opaski o uzročno-posledničnim lancima događaja koji dovode do onoga što danas možemo videti u naslovima. Ironična, neobično ukusna poslastica.“

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost , Horor
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Paladin; 2009; Broširani povez; latinica; 20 cm; 318 str.; 978-86-87701-02-1;