knjizara.com
Svet u Isusovo doba

Verner Dalhajm (autor)

Svet u Isusovo doba
1104 din
Stara cena: 1299 din
U korpu

Damals, jedan od najznačajnih časopisa posvećen istorijskim temama, proglasio je Svet u Isusovo doba najboljom istorijskom knjigom 2014. godine.

Kada je Pontije Pilat rekao da pere ruke od Isusove krvi i rimski vojnici vodili Isusa Nazarećanina kroz jerusalimske ulice ka Golgoti, niko nije slutio da će smrt ovog putujućeg propovednika predstavljati istorijsku prekretnicu. Nekoliko decenija kasnije prvi hrišćani već su krenuli na svoja misionarska putovanja.

Kako je izgledao svet u kojem se tako brzo širila nova vera? Kako je Isus Nazarećanin postao hrišćanski mesija? Zašto je hrišćanstvo moglo da doživi tako veliki procvat?

Razdva

jajući mitološka predavanja od činjenica, Verner Dalhajm, jedan od najboljih poznavalaca istorije starog sveta, pripoveda nam u svojoj grandioznoj knjizi kako je izgledao svet u Isusovo doba. Pred čitaocem se otvara panorama koja seže od obala Eufrata do Atlantika, od pustinja severne Afrike do planinskih lanaca Alpa. Van ovih granica, u kojima je Rim vladao provincijama, nalazili su se varvarski narodi. Na njih efikasna vladavina, umetnosti i kultura rimske imperije nisu ostavljale nikakav naročit utisak. Uspeha je, međutim, imala subverzivna moć novog boga, koja je čak i u blistavom Rimu i seoskim oblastima carstva svojom porukom mira i obećanjem onostranog blaženstva rušila panteon starih bogova.

„Nijedna stranica nije suvišna ili dosadna. Verner Dalhajm rasprostire pred čitaocem svoje jedinstveno znanje o istoriji Rimskog carstva i procvatu hrišćanstva. Ova knjiga je čist književni i intelektualni užitak.“ Neue Zürcher Zeitung

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Isus Hristos
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Laguna; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 978-86-521-2107-6;