knjizara.com
Susret sa stvarnošću

Dragoljub Mićunović (autor)

Susret sa stvarnošću
624 din
Stara cena: 781 din
U korpu

Knjiga razgovora i eseja, svedočanstvo o političkim, društvenim i kulturnim izazovima u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine do naših dana.

Dragoljub Mićunović iz ugla intelektualca, sociologa, aktivnog građanina i političara analizira savremenu srpsku društvenu i političku scenu, kao i njen širi balkanski i evropski kontekst. Obnavljajući žanr razgovora kao forme u kojoj se u susretu različitih iskustava i stanovišta preispituju najizazovnija pitanja uzburkane stvarnosti, Mićunović u razgovorima iz knjige Susret sa stvarnošću daje precizne analize, uzbudljive rasprave, utemeljene studije.

U središt

u ovih razgovora jeste nastojanje da se racionalnim promišljanjem političke scene i društvene stvarnosti oblikuje iskustvo koje ima i teorijsku snagu i praktičnu vrednost. Razgovori u knjizi Susret sa stvarnošću vođeni su sa srpskim i svetskim medijima, među kojima su i kineski, bugarski i danski časopisi. Većina razgovora u knjizi Susret sa stvarnošću vođeni su od polovine 2012. do jeseni 2015. godine sa novinarima dnevnih novina Politika, Blic, Danas, Novosti, Dnevnik, ili magazina NIN, Vreme, Novi magazin, Nedeljnik. Ilustrovana politika.

„Da bismo sami sebe izbavili iz tog začaranog kruga želja i izmišljene stvarnosti, prvi korak je hrabri i ‘bolni susret sa stvarnošću’. Uspomene na slobodu ne smeju da miruju, zadatak je intelektualaca da ih bude. Danas je u čitavom svetu jasno da se oni, pre svih, moraju suprotstaviti sveopštoj anesteziji i opsenarskom udaljavanju od stvarnosti. Danas je jasno da je ćutanje ne samo kukavičluk već i laganje, jer se skrivanjem istine iskrivljuje stvarnost.“ - Dragoljub Mićunović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Arhipelag; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 209 str.; 978-86-523-0175-1;