knjizara.com
Susret na trećem mestu
ogledi iz teorije i interpretacije

Zoran Milutinović (autor)

Susret na trećem mestu
369 din
Stara cena: 462 din
U korpu

Ogledi iz teorije i interpretacije

Ova vredna knjiga sastoji se iz dva dela. U prvom delu uspostavlja se teorijska i pojmovna osnova za pokretanje niza pitanja o kulturi, njenom identitetu ili identitetima, uz pretresanje kako načelnih tako i posebnih problema same metodologije. Ti problemi vezani su za teoriju kulture Edvarda Saida i njegovih nastavljača, ali i za opšte doprinose glavnih književnoteorijskih i kulturno-teorijskih struja u XX veku. U drugom delu su interpretacije pojedinih književnih dela – tumačenja za koja je već položena osnova u prethodnom delu. Ovi su es

eji pisani živim stilom, povremeno u polemičkom duhu, sa izvrsnim poznavanjem svoje građe, pouzdani su u pogledu pravaca ispitivanja, i njihovo je objavljivanje bez sumnje veliki doprinos domaćoj komparatistici i kulturi.
Novica Milić

Zoran Milutinović poseduje suštinsko znanje u teoriji pripovedanja, koje sa istančanim osećajem za detalje primenjuje na neke od najznačajnijih autora dvadesetog veka. Metodom kulturnog materijalizma, on otvara nekoliko najbitnijih pitanja za budućnost svetske književnosti i njenog izučavanja u narednom veku.
Tomislav Z. Longinović

Zoran Milutinović

Zoran Milutinović predaje srpsku i hrvatsku književnost i kulturu na Univerzitetskom koledžu London. Objavio je knjige Metateatralnost (1994) i Pozitivna i negativna poetika (1992). Od 1997. do 2003. bio je urednik u ""Geopoetici"".
(Zoran nije želeo da se nešto više napiše u njegovoj belešci o autoru)


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Geopoetika; 2006; Broširani povez; latinica; 21 cm; 214 str.; 86-7666-085-9;