knjizara.com
Sunčanica

Emilija Pardo Basan (autor)

Sunčanica
990 din
U korpu

Sunčanica je roman o strasti i telesnoj ljubavi - označava radikalan raskid s pripovedanom tradicijom 19. veka. Žena je prikazana kao „anđeo doma i ognjišta“ i „uzorna supruga“, što je pogubno za njen položaj u patrijarhalnom društvenom sistemu. Nova i slobodna žena, oličena u liku Asis, koristi pravo da raspolaže svojim telom. Spisateljica ukazuje na potrebu da konzervativno društvo uzme u obzir njena nastojanja i želje.

Zanimljivom i dinamičnom radnjom, psihološkom analizom likova, živopisnom slikom Madrida i predgrađa, te nesvakidašnjim postupcima pripovedanja i savremenošću, roman Sunčanica je za današnje čitaoce svež i izazovan. Predstavlja osudu dvostrukog mo

rala i značajno doprinosi borbi za priznavanje i opravdavanje ženske seksualnosti, te legitimnosti seksualne želje. Moć telesnog, putena ljubav, erotsko zadovoljstvo i požuda prirodna su karakteristika oba pola. U potrazi za sopstvenim seksualnim identitetom potrebno je srušiti religijske tabue i društvene norme.

Feminističke teme imaju privilegovano mesto u romanima Emilije Pardo Basan, španske književnice koja nastoji da probudi svest svojih savremenica i podstakne ih na borbu za ostvarivanje ličnih, rodnih, seksualnih i porodičnih sloboda.

„Kad joj sunce udari u glavu, naša prijateljica Asis - iako se rodila na severozapadu Španije, gde su žene krotke, ljupke i nežne - u stanju je da počini iste strahote kao bilo koja devojka iz kvarta Trijana ili Lavapjes.“

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Španska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Partenon; 2022; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 156 str.; 978-86-7157-930-8;