knjizara.com
Strategije psihoterapije

Džej Hejli (autor)

Strategije psihoterapije
rasprodato

Ovo je knjiga o strategijama psihoterapeuta i pacijenata koji manevrišu jedni drugima u procesu lečenja. U okviru interpersonalne teorije opisano je kako terapeut navodi pacijenta da se promeni i zašto se pacijent menja. Opisane su razne psihoterapijske metode uz opšti argument da uzrok terapijske promene leži u terapijskim paradoksima koji su zajednički tim metodama. Tako

raznovrsni vidovi terapije – kao što su psihoanaliza, direktivna terapija i porodična terapija – izgledaju drugačije kada ih posmatramo kroz okvire individualne psihologije; ali ako ispitujemo posebne vrste odnosa koji se uspostavljaju između pacijenta i terapeuta, može se pokazati da su te metode formalno slične.
Knjiga je u oblast psihoterapije uvela komunikacijsku tačku gledišta, jer je veliki deo ove knjige napisan dok je autor bio član istraživačkog projekta u kome je izučavana priroda komunikacije koji je Gregori Bejtson započeo 1952. I završio 1962. godine.
Jedna od vidnih promena koje su nastale nakon što je ova knjiga napisana jeste promena u terapiji šizofrenije, a druga promena je da veliki procenat klijenata sada dolazi na terapiju pod prinudom – zato što sud kaže da klijent može da bira ili terapiju ili zatvor – naročito kod fizičkog ili seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe droga.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihoterapija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 293 str.; 978-86-86653-42-0;