knjizara.com
Stari grad

Ivan Ljubisavljević (autor)

Stari grad
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Pokazavši u svojim romanima Povijest jedne jubavi (2011) i Bizantinac – stranac sa istoka (2019) respektabilno umeće književnog uobličavanja individualnog iskustva o ratnim zbivanjima oko razbijanja Jugoslavije, kao i onog, posebnog, o nekim uzorno katarzičnim, relaksirajućim gestovima u čisto privatnoj sferi srpsko-hrvatskih poratnih odnosa, Ivan Ljubisavljević se okreće u trećem romane- sknom poduhvatu tematici i ambijentu sopstvenog detinjstva.

U ro

manu Stari grad Ljubisavljević evocira kulturno-socijalnu sliku Beograda iz šezdesetih godina prošlog veka, koju proširuje povremenim autofikcijskim zahvatima o avanturi odrastanja u rapidno modernizirajućem urbanom okruženju. Oglašavajući se evokativno iz perspektive šestogodišnjaka, on pokreće svojevrsni kaleidoskop upečatljivih prizora i jedinstvenih likova iz najužeg centra nekadašnje jugoslovenske prestonice. U središtu pripovedačke pažnje stoji Isa Goranac, kućepazitelj stambene zgrade samoga pisca-naratora, čiji stanari dopunjavaju krug proznog sveta nove Ljubisavljevićeve knjige.

Jasan prizvuk jugonostalgije, osnažen i u jezičkoj ravni knjige koja se čita u jednom dahu, ne daje, međutim, povoda za njeno čitanje u ideološkom ključu, i pored okvirnih fragmenata koji naglašavaju skandal smrti kao najdublju skrivenu traumu naratora. Pred čitaocem je, pre svega, književna istina o jednom minulom vremenu, životnom ambijentu i samom životu onoga koji ih predočava.

Marko Paovica

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Čigoja; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 147 str.; 978-86-531-0739-0;