knjizara.com
Stalni oblici pesme i strofe

Nikola Grdinić (autor)

Stalni oblici pesme i strofe
1430 din
U korpu

Knjiga Stalni oblici pesme i strofe sistematski je priručnik kakvi u analognom obliku postoje na svim velikim evrpskim jezicima. Sadrži istoriju i teoriju oko sedamdeset međunarodnih stalnih oblika pesmi i strofa u srpskoj književnosti, uključujući njihove podvrste i varijetete. Primeri i evidencije njihove upotrebe navode se u opusima oko dvesta pedeset domaćih i stranih autora.

Knjiga se može čitati od početka do kraja radi sticanja celovitog uvida i znanja, u manjim ili većim celinama prema vrsti interesovanja, i koristiti se za identifikaciju stalnih oblika uočenih u poeziji. Vrste interesovanja za ovu oblast znanja širokog su raspona. Uopšte, upot

reba stalnih oblika smatra se znakom kulturne izgrađenosti i tehničke prefekcije. Podesni su za iskazivanje složenih sadržaja ili stanja. Nametnuta formalna ograničenja prisiljavaju autora na traganje za jezičkim rešenjima koja bez tih ograničenja ne bi bila iznađena. Unutrašnju kostrukciju stalnih oblika koristili su prozni pisci u kompozicionom oblikovanju pripovetke, ili poglavlja u romanu. Njihova upotreba se kultiviše, postoje časopisi u kojima se objavljuju samo rondoi ili soneti, kao i kolekcionarstvo. Prisutni su u popularnoj kulturi, u reklamama, nazivima proizvoda namenjenih tržištu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Versifikacija , Prozodija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2020; Tvrd povez; ćirilica; 23 cm; 239 str.; 978-86-519-2648-1;