knjizara.com
Šta sve novac ne može da kupi?
Moralna ograničenja tržišta

Majkl Dž. Sandel (autor)

Šta sve novac ne može da kupi?
rasprodato

Treba li da se zabrinemo zbog toga što se krećemo prema društvu u kome je sve na prodaju? Kako možemo da odlučimo koja dobra treba da se kupuju i prodaju, a kojima treba da upravljaju netržišne vrednosti? Gde to para ne bi trebalo da vrti?

U knjizi Šta sve novac ne može da kupi? poznati politički filozof Majkl Dž. Sandel nastoji da pokaže na koji način možemo da sprečimo dopiranje tržišnih vrednosti u sfere života gde im nije mesto. Širenje tržišta, kao i tržišno orijentisanog načina razmišljanja, u one aspekte života kojima su tradicionalno upravljale netržišne norme jedan je od najznačajnijih događaja našeg vremena.

Ono što je dobro u živ

otu pokvari se ili degradira ako se pretvori u robu. Zato, da bismo odlučili gde je tržištu mesto i treba li ga držati na distanci, moramo odlučiti kako da vrednujemo dotična dobra – zdravlje, obrazovanje, porodični život, prirodu, umetnost, građanske dužnosti i tako dalje. To su moralna i politička pitanja, a ne isključivo ekonomska. Da bismo na njih odgovorili, moramo diskutovati, slučaj po slučaj, o moralnom značaju tih dobara i o propisnom načinu njihovog vrednovanja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ekonomija , Etički aspekt , Kapitalizam
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 238 str.; 978-86-10-04544-4;