knjizara.com
Šta je filozofija?

Laš Fr. H. Svensen (autor)

Šta je filozofija?
1019 din
Stara cena: 1199 din
U korpu

"Tridesetih godina 20. veka Teodor Adorno je boravio u Oksfordu i žalio se kako nije mogao da nađe kolege dovoljno filozofski sofisticirane da bi razumele ono čime se bavi. To zvuči čudno ako uzmemo u obzir da su neki od najistaknutijih filozofa analitičke tradicije - kao što su Ejer, Rajl i Ostin - u to vreme radili na Oksfordu. Adorno je pokušao da sa njima diskutuje o filozofiji, ali je smatrao da mora svoj rad da spusti na "dečji nivo“ kako bi oni mogli išta razumeti. Ejer je, sa svoje strane, smatrao da Adorno ne predstavlja ništa drugo do "komičnu figuru“. Za komunikaciju gotovo da nije bilo osnova.“
- Odnos između tzv. kontinentalne i an

alitičke filozofije, koju ilustruje i ovaj detalj iz Adornove biografije, samo je jedna od tema o filozofskoj sceni, koju norveški filozof Laš Svensen u ovoj knjizi rasvetljava.
"Šta je filozofija?“, govori o suštini, cilju i mogućnostima filozofije. U njoj su predstavljveni najvažnije filozofske discipline i raspravlja se o odnosu filozofije prema nauci, književnosti i istoriji. Knjiga kulminira kritikom današnje akademske filozofije: ona je izgubila kontakt sa opšteljudskom dimenzijom koja čini njen osnov i daje joj značenje. Tek kada filozofija dovede u pitanje naše razumevanje sebe samih, ona postaje relevantna.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija filozofije
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Karpos; 3. izdanje, 2021; Broširani povez; latinica; 18 cm; 167 str.; 978-86-6435-176-8;