knjizara.com
Srpski pijemont
odabrani rodoljubivi tekstovi

Branislav Nušić (autor)

Srpski pijemont
1320 din
U korpu

Knjigom Srpski Pijemont želeli smo da ispravimo veliku nepravdu prema Branislavu Nušiću. Pisac Sumnjivog lica i Gospođe ministarke najbolje godine svog života posvetio je velikog ideji srpskog oslobođenja i ujedinjenja. O tome se, međutim, malo zna. Zato je glavna namena ove knjige da prikaže ovog klasika srpske književnosti kao rodoljubivog autora i javnog radnika.

Knjiga obuhvata nekoliko vrsta tekstova. U prvom poglavlju su Nušićevi novinski članci, intervjui, besede ili prigodni govori povodom različitih nacionalnih praznika. Takođe, tu su govori nad odrom njegovih prijatelja. U svim tim na

stupima jasno se ističe Nušićev patriotski zanos i sagledavanje srpstva u njegovom integralnom vidu. Posebno se ističe tekst po kome je i knjiga dobila ime, „Srpski Pijemont”.

U drugom poglavlju sabrani su Nušićevi pripovedni tekstovi o Kosovu i Metohiji, uključujući i veoma upečatljive odlomke iz romana Devetsto petnaesta. Iz ovog izbora se jasno vidi da je sveta srpska zemlja bila u žiži njegovog interesovanja decenijama.

Nakon poglavlja o Kosovu i Metohiji, sabrani su radovi različitog tipa vezani za kratko službovanje Branislava Nušića na mestu okružnog načelnika u Bitolju. U grad u kojem je boravio kao mladi diplomata, Nušić je ponovo došao sa srpskom vojskom 1912. godine, da bi uspostavio osnove civilne vlasti. I o tome se vrlo malo zna izvan stručnih krugova.

Nušićevi memoarski tekstovi, koji obuhvataju period od vladavine kneza Mihaila Obrenovića pa do Prvog svetskog rata sabrani su zasebnom poglavlju. I ono samo po sebi ima veliku važnost jer predstavlja našeg pisca kao svedoka velikih događaja u modernoj istoriji Srbije.

Na samom kraju nalaze se satirični tekstovi, potpisani pseudonimom Ben Akiba. Oni su po pravilu pisani povodom velikih događaja, ali sa podjednakom žestinom kritikuju i domaće institucije, a ne samo strane, Srbima nenaklonjene sile.

Knjiga je obogađena detaljnim predgovorom priređivača Nikole Marinkovića, lamentom Justina Popovića na mestu pogovora, i hronologijom života i rada Branislava Nušića.


Ostali naslovi iz oblasti:

Izdavač: Catena Mundi; 2023; ćirilica; 22 cm; 243 str.; 978-86-6343-183-6;