knjizara.com
Srpski književni zverinjak - književni život Srbije 1944-2000.

Radovan Popović (autor)

Srpski književni zverinjak - književni život Srbije 1944-2000.
1870 din
U korpu

Radovan Popović nudi pregršt dokumenata u vezi sa književnom i vanknjiževnom sudbinom srpskih literata i srpske literature u periodu od 1944. do 2000. godine. Zverinjak je proširena verzija knjige Pisci u službi naroda, koju je isti autor, u izdanju „Politike“, objavio 1991. i koja je obuhvatala period od 1944. do 1975. godine.
Kroz dnevnike pisaca i književnih poslenika, njihovu prepisku sa kolegama, srodnicima i moćnicima, zvanične dokumente iz rečenog perioda, delove stenograma sa sednica književnih udruženja... čitalac ovog zb

ornika ima priliku da se upozna sa jednim mučnim, svakoj, pa i umetničkoj slobodi izrazito nenaklonjenim vremenom, i sa ponašanjem umetnika u uslovima žestokog pritiska. Ima priliku da prati kako se, sa društvenim promenama, menjaju ponašanje umetnika i njihovi međusobni odnosi i da se uveri kako je ljudska slabost, pa makar u pitanju bili i vrhunski umetnici, pravilo, a hrabrost izuzetak. Postupak hronološkog nabrajanja dokumenata, bez autorskog komentara, ali bez izbegavanja ponavljanja istih sadržaja u njima, koji koristi Popović - suočavajući nas sa bezbrojnim ponavljanjem imena istih ljudi u bezbrojnim upravama, komisijama, delegacijama i u kao jaje jajetu sličnim situacijama - doprinosi utisku autentičnosti i naglašava teskobu epohe, koja se u mnogo čemu razlikuje od naše, ali u mnogo čemu, nažalost, podseća na vreme u kom živimo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književnici
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 741 str.; 978-86-519-1042-8;