knjizara.com
Srbi u Zagrebu

Dejan Medaković (autor)

Srbi u Zagrebu
rasprodato

Medaković s pravom pokazuje da je Zagreb imao izuzetno mesto u istoriji Srba u Austrijskoj monarhiji, odnosno Srba u Trojednoj kraljevini od kraja 18. do sredine 20. veka. Uključenje Srba u državno-politički I kulturni život Zagreba od strane Srba bilo je ubrzano u vreme Ilirskog pokreta i u toku Revolucije 1848-1849 kad njihovi predstavnici ulaze u gradsku upravu, Sabor i Bansko veće. Akade

mik Medaković ne propušta priliku da istakne da je osnivač Prve hrvatske štedionice u Zagrebu, kao prvog novčanog zavoda modernog tipa u Trojedinici bio Srbin Atanas Popović, da su istaknuto mesto u onovremenoj hrvatskoj publicistici imali Ognjeslav Utješanović-Ostrožinski, Maksim Prica, Svetozar Kašević i dr.
Srbi u Zagrebu u drugoj polovini 19.veka bili su glavna pokretačka snaga u veletrgovini, bankarstvu i preduzetništvu svake vrste. Imali su svoju vrlo uglednu štampu, novine i časopise, čuveni PRIVREDNIK, književnike, umetnike i istaknute pozorišne delatnike. Bili su u prvim redovima nosilaca progresivnih kretanja, ovde su se i rađali i umirali, o čemu, i danas, rečito svedoče njihove nadgrobne ploče i kapele na glavnom zagrebačkom groblju - Mirogoju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kulturna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2004; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 231 str.; 86-7639-844-5;