knjizara.com
Srbi u Hrvatskoj i jugoslovenska država 1918-1929

Sofija Božić (autor)

Srbi u Hrvatskoj i jugoslovenska država 1918-1929
1320 din
U korpu

Knjiga čije je drugo izdanje pred nama pojavila se 2008. i tada je izazvala prilično interesovanje stručne i naučne javnosti. Bila je to prva moderna monografija koja je na celovit i analitičko-sintetički način prikazala jedan po mnogo čemu značajan period u istoriji srpskog naroda u Hrvatskoj, preispitujući njegovu istorijsku sudbinu na početku nove epohe, kada su bila velika očekivanja i nadanja, praćena uspesima i neuspesima, pobedama i porazima, rezultatima i razočaranjima.

Knjiga je nastala na osnovu višegodišnjeg istraživanja i pomnog proučavanja arhivske građe i svih relevantnih, do tada objavljenih izvora i literature. Pokazalo se da usr

edsređivanje na relativno kratak vremenski period, od svega desetak godina, predstavlja ozbiljan izazov za istraživača i da može da bude vrlo plodonosno. Od prvog izdanja knjige prošlo je osam godina i sav, neveliki ali za naše uslove uobičajen tiraž brzo je iscrpljen.

S obzirom na to da u javnosti i dalje postoji živo interesovanje za ovu temu i kako srpsko- hrvatski odnosi još nisu izgubili na aktuelnosti, da je položaj malog broja Srba u Hrvatskoj i dalje nesiguran, a njihov opstanak u budućnosti krajnje neizvestan, smatramo da je ponovno objavljivanje monografije sasvim opravdano.
Sofija Božić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbi , Jugoslavija , Srbi, nacionalno pitanje , Hrvatska
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija, geografija i arheologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2015; ćirilica; 23 cm; 687 str.; 978-86-519-1885-1;