knjizara.com
Sportski novinar

Ričard Ford (autor)

Sportski novinar
rasprodato

Frenk Baskomb je sportski novinar. Ima 38 godina, jedan propali brak iza sebe, dvoje dece, mlađu devojku, neostvarenu karijeru pisca i veliku tragediju koja ga je zadesila. Tokom jednog uskršnjeg vikenda stvari će početi još više da se komplikuju.
Sportski novinar je prvi deo „Baskombove trilogije”, koju su mnogi kritičari već uvrstili u klasike savremene američke literature. Sport ne mora da vas interesuje da biste uživali u Fordovoj knjizi – posredi je snažna, melanholična i nadasve univerzalna priča o čoveku čija borba sa bremenom prošlosti i neizvesnom budućnosti podseća na svakodnevnu borbu svih nas.
„Pisan u naizgled r

ealističkom ključu, Sportski novinar je brižljivo koncipiran, višeslojan roman koji prikazuje i tumači stvarnost američkog društva početkom osamdesetih godina dvadesetog veka, ali se u njemu istovremeno otvaraju mnoga važna pitanja strukture književnog teksta. [...] Ford progovara o mnogim problemima američkog društva, ali i otvara ključna pitanja stvaralačkog procesa, ujedno uspevajući da demonstrira primenu inovativnih narativnih strategija bez kojih bi se moderni roman neminovno našao u ćorsokaku. [...] Čitajući ovu priču, u jednom trenutku ćete osetiti bezmernu, bazičnu usamljenost ljudskog bića, ali u isto vreme i nepokolebljivo prisustvo svekolikog sveta u kome ono i neprestano strada, ali i nastavlja plovidbu.”
***
„Ovaj elegičan roman sa uzvišenim i duhovitim dostojanstvom promišlja tužne životne trenutke. Originalno književno dostiguće vredno divljenja.“ Ivning standard

„Ričard Ford je smeo i inteligentan pisac sa izuzetnim talentom za dijalog i sposobnošću da prenese svakodnevni život sa zapanjujućom tačnošću.“ Njujork tajms

„Sportski novinar Ričarda Forda je retka ptica u stvarnosti, a gotovo izumrla u fikciji.“ Observer

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2018; Broširani povez; latinica; 21 cm; 417 str.; 978-86-6457-223-1;