knjizara.com
Slatko-gorka istorija šećera

Elizabet Abot (autor)

Slatko-gorka istorija šećera
844 din
Stara cena: 1056 din
U korpu

Slatko-gorka istorija šećera pronicljivo je i provokativno istraživanje o proizvodu u kojem većina nas svakodnevno uživa, a o kojem, ipak, tako malo znamo. Ona otkriva kako je šećer izmenio prirodu obedovanja u devetnaestom veku, podstakao industrijsku revoluciju, proizveo nov i brutalan oblik ropstva, afrikanizovao polja šećerne trske u Novom svetu, a kasnije zamenio oslobođene crnce radnicima po ugovoru iz Indije i Kine. Slatko-gorka istorija šećera objašnjava kako su proizvodi od šećera poput sladoleda i šećerne vune pokrenuli revoluciju brze hrane početkom dvadesetog veka i učinili takvu ishranu društveno prihvatljivom.

Zadivljuju

ći istraživački rad i suvereno pisanje čine Slatko-gorku istoriju šećera jednako dopadljivom i sveobuhvatnom. Prateći istoriju šećera do današnjih dana, ova knjiga pruža uvid u način na koji još uvek trošimo šećer i količine u kojima to činimo; ona govori o tome da je prisilni rad i dalje prisutan u mnogim zemljama gde se proizvodi šećer, kako se šećerna trska i šećerna repa bore s novim generacijama zaslađivača, o novim upotrebama šećera, kao i o činjenici da šećer može biti i koristan i štetan po životnu okolinu.

„Bogata, dramatična i očaravajuća knjiga."

The Globe and Mail

„Zabavno, očaravajuće i često uznemirujuće..."

The Montreal Gazette

„Elizabet Abot spaja antropologiju i istoriju u svom kombinovanju uvida...Snaga dirljivog i blistavog ostvarenja Elizabet Abot leži u tome što u njenom pripovedanju nema konvencionalnosti, pridikovanja ili otrcanih fraza."

The Guardian

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Šećer , Prehrambena industrija
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Geopoetika; 2009; latinica; 24 cm; 408 str.; 978-86-7666-177-0;