×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Sitnice koje život znače

Lorenco Marone (autor)

Sitnice koje život znače
633 din
Stara cena: 792 din
U korpu

Zovem se Čezare Anuncijata, imam sedamdeset sedam godina i protraćio sam sedamdeset dve godine i sto jedanaest dana. Potom sam shvatio da je došao trenutak da istinski uživam u stečenom poštovanju.

Usamljeni cinik Čezare penzionerske dane provodi mirno, uz alkohol i džangrizanje, u društvu vremešne prostitutke Rosane. Nikada nije preterano mario za ljude oko sebe, ali sada, na zalasku života, postaje svestan patnji s kojima se suočavaju njemu bliske osobe: njegova ćerka ima probleme u braku i to ne želi da prizna. Dante, njegov sin je gej i nikada mu to nije rekao. Tu je i Eleon

ora, stara mačkarka, koju pokušavaju da izbace iz stana, i Marino, koji već godinama nije izašao napolje.
I Ema.
Prelepa mlada žena na čijem se licu povremeno vide modrice. Dirnut njenom patnjom, Čezare će shvatiti da je vreme za korenite promene u njegovom životu. Ovaj sebični namćor počeće da otkriva sitnice koje čine život i da ga, konačno, udiše punim plućima. Međutim, može li naš junak da izađe na kraj sa nasilnim komšijom, modernom tehnologijom i činjenicom da neki ljudi jednostavno ne žele da budu spaseni?
Marone piše o ljudima s margine, Međutim, ne dozvoljava da njegovi junaci budu određeni samo i isključivo pozicijom koju zauzimaju u surovim koordinatama društva, naprotiv. Marone je uspeo da stvori jednostavne junake, i u toj jednostavnosti živopisne i jedinstvene, ljude koji su veoma slični nama – istovremene gubitnike i heroje svakodnevice.
Duhovit, povremeno crnohumorni roman postigao je veliki uspeh u Italiji osvojivši nekoliko prestižnih nagrada, a trenutno se i film snima po ovom romanu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 3. izdanje, 2020; Broširani povez; latinica; 21 cm; 239 str.; 978-86-6457-064-0;