knjizara.com
Sistemi digitalne televizije i radije

Dušan P. Marković (autor)

Sistemi digitalne televizije i radije
12650 din
U korpu

Digitalizacija radio i televizijske tehnike je oblast telekomunikacija koja je nastala i razvila se na prelazu iz XX u XXI vek, iako su mnogi principi poznati daleko ranije. Za razliku od analogne televizije (sistemi u boji PAL, NTSC, SECAM), koja je svojstvenija ljudskoj prirodi percepcije, digitalna televizija zahteva potpuno drugi i znatno složeniji pristup.

Kao što je monohromatska (ahromatska, crno-bela) televizija bila osnova za razvoj televizije u boji, tako je TV u boji (kolor, hromatska) bila postavka za digitalnu televiziju (DVB), dok je digitalna televizija prve generacije (DVB-T) fundament za TV druge generacije (DVB-T2), koja je pak osnova televizije visoke rezolucije (HDTV), a ova ultra visoke rezolucije (UHDTV). Može se reći da je posle uvođenja TV u boji 1971. god. digitalna televizija najveći poduhvat u našoj zemlji. Slično se može izreći i za AM i FM radijske sisteme u odnosu na digitalne vrste radija, o kojima će biti reči u posebnom poglavlju, i koji tek treba da zažive na našim prostorima.
Ovaj tekst predstavlja pokušaj da se na istom mestu obuhvati problematika zemaljske (DVB-T/T2, DVB-H, HDTV, UHDTV, 3D-TV, ATSC, DTMB, ISDB-T), satelitske (DVB-S/S2) i kablovske digitalne televizije (DVB-C/C2) kao i digitalnih sistema radija. Materijali za ovu knjigu pripremani su dugi niz godina, konstantno su dopunjavani najnovijim saznanjima (o čemu svedoči preko 200 referenci datih u prilogu), što je za posledicu imalo da je na samom pisanju knjige rađeno preko šest godina. Na žalost, tamo gde se najmanje očekivalo, autor je pri pisanju ove knjige doživeo teške opstrukcije od dela (sada već bivšeg) rukovodstva preduzeća u kojem je radio. Obim knjige je preko 1.100 stranica, razvrstanih u dvadeset i jedno poglavlje, sa 862 slike, 900 analitičkih izraza, 350 tabela, 70-ak numeričkih primera i 5 listinga programa (MatLab). Knjiga predstavlja sintezu teorije savremene digitalne TV tehnike i prakse vrhunskih stručnjaka - inženjera elektrotehnike u JP “Emisiona tehnika i veze”, koje se odlukom Vlade Republike Srbije bavi implementacijom digitalizacije u našoj zemlji. Namenjena je prvenstveno inženjerima i naprednim tehničarima koji se profesionalno bave digitalnom radiodifuzijom, ali isto tako biće od koristi studentima elektrotehnike strukovnih, osnovnih i postdiplomskih studija na fakultetima na kojima se ova oblast izučava (ili studentima koje ova problematika interesuje). Kao takva, ona je prva knjiga te vrste u našoj zemlji. Iako je knjiga izuzetno obimna, određena poglavlja su morala biti skraćena (DVB-S/S2, DVB-C/C2) ili eliminisana (npr. DVB-SH). Tamo gde je za objašnjenje bio neophodan matematički aparat, pristup je organizovan po tim principima (OFDM modulacija, MPEG-4), ali se ovakav način uglavnom izbegavao i nastojalo se da se tekst uz minimum uglavnom jednostavnijih analitičkih izraza objasni na što jednostavniji način.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: TV tehnika , Telekomunikacije
Ostali naslovi iz oblasti: Elektrotehnika

Izdavač: Akademska misao; 2014; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 1102 str.; 978-86-7466-515-2;