knjizara.com
Sindbad se vraća kući

Šandor Marai (autor)

Sindbad se vraća kući
rasprodato

Šandor Marai, jedan od najznačajnijih mađarskih pisaca, objavio je 1940. godine roman Sindbad se vraća kući, upravo na početku Drugog svetskog rata kada je izgledalo da se zapravo nastavlja prethodni, „nedovršeni”, Prvi svetski rat. Ovaj roman je pisan kao odgovor na drugi poznati roman mađarske književnosti, Sinbad Đule Krudija.

Svet emocija u njemu je začudno realizovan i on nalazi odjeka u bolnoj duši koja nije uspela da izvida rane. Realni svet je otišao sasvim dugim smerom, čak suprotnim. Sindbad više nije samo junak sna, nego je i kreator, pisac romana o tom svetu; on je sam Krudi. Žuđeni san samog r

omansijera Maraija, san kojim se emocionalno uspostavlja minulo vreme, minula zbivanja i minule emocije, njihov eho koji i dalje živi.

Sava Babić


I danas, nakon sedam decenija, Mareijev roman Sindbad se vraća kući, razotkriva se pred čitaocem kao bitno delo. Ova duboko introspektivna knjiga prati višeslojnost egzistencije svog glavnog junaka, raspetog između nacionalnog i ličnog.

Otmeno i suzdržano, začarani i zanosno razbarušeni fenomeni života pisca, a koji je i junak, i koji sa sobom nosi prtljag starog sveta, ukazuju na onu pukotinu vremena koja deli staro i novo, na igru koja se beskrajno ponavlja, kako u životima pojedinaca tako i kroz postojanje nacija , država i kultura. Rečju, začudni roman sasvim nepatvorenog poetskog i esejističkog spregnuća.

Nenad Šaponja

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mađarska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2011; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 160 str.; 978-86-6053-027-3;