knjizara.com
Sever

Burhan Sonmez (autor)

Sever
1386 din
Stara cena: 1540 din
U korpu

Sever – prvi roman Burhana Sonmeza – mogao bi se opisati kao filozofsko-romaneskna bajka.On pripoveda mitove, legende i narodne priče Istoka u kojima aktuelizuje filozofske rasprave o postojanju, identitetu i ljubavi, kao roman o čovekovoj samospoznaji i dostizanju mudrosti oslobađajući se sopstvenih tamnica.

Stožerna pripovest jeste ona o mladiću čiji otac misteriozno odlazi kada protogonista ima samo dve godine, i o još misterioznijem vraćanju njegovog leša. Pokušavajući

da reši misteriju očeve smrti, naš junak kreće u pustolovinu na Sever, za razrešenjem očevih tajni, koje ujedno postaju i njegove…

„Sever je smeli roman čiji je svaki korak mudro napravljen na uskim stazama književnosti. Kao što je vidljiva raznolikost u vrtu snova Hakslijevog romana Vrli novi svet, tako nam i Sever nudi jedan hrabar svet u kojem se možemo boriti za naše snove.”
Cumhuriyet

„Sever je izuzetna galerija bajki. Sve više prolazeći kroz ovu galeriju, čitalac shvata da život teče i napred i nazad u isto vreme. To se dešava zahvaljujući literarnoj snazi darovitog pera. Iako je to prva knjiga Burhana Sonmeza, mislim da će Sever biti jedan od sveprisutnih romana u našoj literaturi. Burhan Sonmez je pravi, tihi revolucionar naše književnosti.”
Taraf

„Sever poseduje zadivljujuće bogatstvo, posebno kao roman-prvenac, sa svojim majstorskim jezikom, živopisnim prikazima i junacima koji su mahom svi prožeti prirodnom mudrošću (…)

(…) U njemu se pitanja nadovezuju jedno na drugo, dok svi (i mi kao čitaoci) vidimo različite strane iste stvarnosti. Vrt ideja, koje su slične idejama antičkih filozofa i islamskih učenjaka, ali u kojima pero Burhana Sonmeza jasno pokazuje svoju moć, velikodušno se otvara.Priča šalje pozdrave romanu Ime ruže. Izvanredno!”
Radikal

„Sever je i ostrvo nade i zabranjenih svetova.”
Bîrnebun

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Turska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 300 str.; 978-86-6053-349-6;