knjizara.com
Seren Kjerkegor : pobožni podrugljivac

Trond Berg Eriksen (autor)

Seren Kjerkegor : pobožni podrugljivac
2250 din
Stara cena: 2500 din
U korpu

Za Ludviga Vitgenštajna, Seren Kjerkegor (1813–1855) je najveći mislilac 19. veka. I uistinu, biografija mnogih ideja i misaonih pravaca 19, a naročito 20. veka, ne može se pisati bez pozivanja na ovog heterodoksnog i ekscentričnog danskog filozofa, teologa i „pesnika“. Ali za svog kratkog života (poživeo je svega 42 godine), niko nije verovao da njegove poznoromantičarske strele i koplja, koje je neopisivom energijom bacao na čvrstu tvrđavu Hegelovog "sistema", građanski moral i zvaničnu crkvenu doktinu i praksu, mogu bilo šta uzdrmati i oštetiti. Njegova strastvena

misao, svesna svakog momenta paradoksa i patosa ljudske egzistencije, ubrzaće, međutim, njihovu koroziju i kasnije dobiti potvrdu od niza misaonih tokova (egzistencijalizam, hrišćanski personalizam) i važnih mislioca (npr. Hajdegera).
Norveški istoričar ideja Trond Berg Eriksen smešta Serena Kjerkegora u istorijski kontekst (koji je u našoj sredini prilično nepoznat) i nudi novo, iscrpno čitanje Kjerkegorovog stvaralašta. Seren Kjerkegor. Pobožni podrugljivac je intelektualna biografija ovog uticajnog i originalnog mislioca, koja rasvetljava uslove (lične, porodične, kulturne, političke) za nastanak i razvoj njegovih misaonih polazišta, tumači niz njegovih važnih dela i pojmova i otvara poglavlje o Kjerkegorovoj recepciji u evropskoj kulturi. Delo se pojavilo u Norveškoj 2013. godine (200 godina nakon Kjerkegorovog rođenja) i bez sumnje će dugo godina služiti kao jedna od glavnih skandinavskih referentnih studija o Serenu Kjerkegoru.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofi
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Karpos; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 460 str.; 978-86-6435-013-6;