knjizara.com
Seks za početnike

Jasminka Petrović (autor)

Seks za početnike
rasprodato

Knjiga za one koji su od svojih roditelja o seksu čuli nedovoljno. Knjiga za one koji su od svojih nastavnika o seksu čuli još manje. Knjiga za one koji su od svojih vršnjaka o seksu čuli previše. Knjiga za one koji imaju bar dvanaest godina, a nadaju se (s pravom) da je seks odlična stvar.
Knj

iga, kako je napisano na početku, nema za cilj obuku za vođenje ljubavi, već razvijanje seksualnosti - stavljajući akcenat na upoznavanje sebe i suprotnog pola, samopoštovanje ("Svako odrasta na svoj način i svaki način je pravi"), odlučivanje o sopsvenom (selsualnom) životu, čuvanje zdravlja i zdravo zadovoljstvo, a vodeći računa o senzibilitetu sadašnjih generacija mladih.
"Seks za početnike" ima tri poglavlja - Pre seksa, Seks, Oko seksa. Prvi, uvodni deo, sadrži odgovore na pitanja grupisana pod naslovima: Da li sam normalna osoba, Šta je zajedničko kod osoba muškog i ženskog pola - a šta različito, Šta me je ovo snašlo. Sledeći deo čine teme: Zašto je seks zanimljiv, a zašto tajanstven, koristan i opasan, a tu je i priča o seksu, higijeni i zdravlju.
Šta u ovoj knjizi nema? Nema fraza.
Ovaj svojevrsni udžbenik zaslužuje da se nađe na polici za knjige u svakoj kući u kojoj žive deca. Evo samo pet dobrih razloga za to.
1. Informativnost. Dete u pubertetu može jednostavno (knjiga je vrlo pregledna) da nađe odgovor na svako pitanje vezano za seksualnost, koje ga interesuje ili muči, što će mu olakšati početak života u ovoj našoj civilizaciji u kojoj je prilično iskomplikovan put seksualnog sazrevanja. Ako ništa drugo, roditelji su još uvek skloni da o toj temi govore deci napeto, smušeno i nesuvislo, što za rezultat ima zaključak: "Otkud roditelj zna šta je seks!".
2. Otvorenost. Knjiga je pisana u formi lakog razgovora. "Tim" koji se obraća mladom čitaocu (autorka, "voditelji" tetka Saveta i tetka Cveta, lekar...), predstavljaju mu biološke, psihološke, sociološke i druge aspekte seksa ležerno, bez prenemaganja, nazivajući sve stvari, pa i "one", njihovim pravim imenima.
Tako knjiga nije dosadna (kako deci ume da bude stručna literatura), niti pojednostavljena, jer seks posmatra kao deo celovitog ljudskog bića (ne gubeći iz vida činjenicu da dete "nije plod ljubavi nego seksa"), ni vulgarna (poput porno filmova koje deca upotrebljavaju kao "obrazovno sredstvo"), ni otužna (nema pčelica i cvetića - osim na koricama).
Smatrajući da "otvoreno pitanje zaslužuje otvoren odgovo", autorka ležerno i sa puno duha, onog prepoznatljivog, šarmantno - mangupskog sa beogradskog asfalta, otklanja nelagodnost koja može da se pojavi kod mladih čitalaca: "Ne crvenite, sve je u redu! Pomislite kako je tek bilo nama dok smo pisali i crtali, pa mirno nastavite sa čitanjem!", "Ukoliko te je ovaj odeljak (o neželjenoj trudnoći) terao na smeh, ozbiljno se zapitaj koja si ti dileja", "Oralni seks nije razgovor", "U pripremi: Seksualni odnos na rolerima (sa predigrom preko mobilnih telefona)"...
3. Upoznavanje sa muškim i ženskim telom. Ovo je značajan deo "Seksa za početnike" jer su najveća tajna za dete koje postaje odrasla osoba upravo samo ljudsko telo i promene koje mu se dešavaju ("Šta me je ovo snašlo?").
4. Opasnosti. Uz upozorenje "Ne beži od problema i ne pokušavaj da ih sakriješ" (jer postaju veći) knjiga sadrži i detaljne informacije o mogućim opasnostima (neželjena trudnoća, polne bolesti, sida, nasilje) - i savete kako ih izbeći, a, ako do njih dođe - šta uraditi. ("Ako procenite da su vam u životu neophodni problemi, stresovi, strahovi, traume, histerisanja - onda vodite ljubav bez ikakve zaštite, kako i s kim stignete.").
5. Ilustracije su rađene majstorskom rukom Dobroslava Boba Živkovića i bezazlenošću deteta koje živi u svakom umetniku. Rezultat su bića čija ljupkost dostiže onu koju je imao E. T, obučena, svučena i čedno gola predogledalom, u pozama, po dvoje, upetljana i zapetljana ("Šta me je ovo snašlo?"), nasmejana, uplašena, zaljubljena očajna, izgubljena.
Jednostavnošću i neočekivanom duhovitošću veliki broj tih crteža je antologijski.
Šarmom i iskrenom nežnošću prema deci koja burno postaju odrasle osobe "Seks za početnike" uspeo je da ne sklizne u grubi naturalizam, kome nisu odolele mnoge od najnovijih knjiga te vrste u svetu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Seksualno vaspitanje
Ostali naslovi iz oblasti: Popularna psihologija , , Humor, stripovi i pop kultura

Izdavač: Kreativni centar; 12. izdanje, 2019; Broširani povez; latinica; 23 cm; 103 str.; 978-86-7781-037-5;