knjizara.com
Sedam Evinih kćeri
genetičko poreklo Evropljana

Brajan Sajks (autor)

Sedam Evinih kćeri
1320 din
U korpu

Helena. Katarina. Velda. Ksenija. Tara. Jasmina. Ursula... Ovo je nesvakidašnja pripovest o sedam drevnih žena koje su direktni preci svih Evropljana, po ženskoj liniji. Linije njihovih genealoških stabala su razgranate i neprekinute – protežu se do današnjeg vremena i dotiču svakoga od nas. Profesor Brajan Sajks, sa Instituta za molekularnu medicinu Univerziteta u Oksfordu vešto je kombinovao znanje naučnika i nadarenost pripovedača da bi nam slikovito, nadahnuto i sa mnogo upečatljivih detalja izložio istoriju ljudskoga roda.
Autor umešno uvodi čitaoca u svet uzbudljivih genetičkih istraživanja, ilustrujući ih brojnim zanimljivim primerima. Među njima je prič

a o ruskoj carskoj porodici Romanov, o 5000 godina starom Ledenom čoveku pronađenom u Alpima, o poslednjim neandertalcima... Zahvaljujući otkriću jedinstvenog svojstva mitohondrijalne DNK da se neizmenjena prenosi sa majke na decu, složena i isprepletena mreža rodbinskih odnosa čitavog čovečanstva postaje jasnija i vidljivija. Brajan Sajks piše jednostavnim i razumljivim jezikom, pa je Sedam Evinih kćeri knjiga koja će biti podjednako zanimljiva i čitaocima bez ikakvog predznanja o genetici i onima koji se aktivno bave ovom granom nauke.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Genetika , Popularna nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Biološke nauke

Izdavač: Heliks; 2013; Broširani povez; latinica; 24 cm; 301 str.; 978-86-86059-24-6;