knjizara.com
Šampion

Dario Fo (autor)

Šampion
509 din
Stara cena: 599 din
U korpu

Dobitnik Nobelove nagrade.

Jedinstvena i istinita priča, potresan roman: hrabar izazov koji je nacizmu uputio jedan Ciganin, bokserski šampion.

On je Johan Trolman (1907–1943), bokser Sint u nacističkoj Nemačkoj, najbolji od svih, ali postoji jedna sitnica: on je Ciganin.

Johanov život se naglo ubrzava kada, kao dete, otkrije boks i popne se u ring, u koji donosi vrednosti i tradiciju svog naroda i u kome ostvaruje senzacionalne pobede, sve jednu uzbudljiviju od druge, sa publikom (naročito ženskom) u zanosu. Ali Ciganin nije poput ostalih Nemaca: kako može da predstavlja veliku Nemačku na Olimpijadi 1928? Putevi usp

eha ubrzo će mu biti zaprečeni, politička klima se pogoršava, nacizam će okrenuti sve naglavačke, pa tako i njegov život i život njegove porodice. Nije važno što je Johan najbolji: uprkos pobedi u ringu, biće mu osporena šampionska titula u srednjeteškoj kategoriji.

Od tog trenutka život mu postaje nepodnošljiv: najpre razvod na koji je prinuđen da bi spasao ženu i ćerku, zatim sterilizacija, pa rat u kome učestvuje kao vojnik i najzad koncentracioni logor i poslednji meč, onaj odlučujući, protiv kapoa, koga će pobediti, zbog ćega će biti kažnjen. Smrću.

Zahvaljujući brižljivom i istorijski besprekornom istraživanju Paola Kanje Ninkija, Dario Fo opet spasava jedan istinit i zaboravljen događaj i nudi ga, u ovoj snažnoj narativnoj rekonstrukciji, našoj rastresenoj pažnji: to je izuzetno efikasan način da se posredno govori o sadašnjosti koju ne želimo da vidimo. Nemačka je tek nedavno priznala vrednost i autentičnost ove priče i dodelila porodici Trolman šampionsku krunu u srednjeteškoj kategoriji koja je Johanu uskraćena pre osamdeset godina.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 147 str.; 978-86-521-3002-3;