knjizara.com
Ruska - I tom

Edvard Raderfurd (autor)

Ruska - I tom
rasprodato

Obuhvatajući hiljadu i osamsto godina ruske istorije, politike i kulture, Edvard Raderfurd, autor izvanredno uspešnih romana London i Njujork, piše veličanstvenu sagu, raznovrsnu poput same Rusije.
Ovo je ljudska priča o jednoj velikoj civilizaciji ispričana kroz živote četiri porodice, različitog porekla ali sjedinjenih i isprepletanih u stvaranju sudbine svoje zemlje.
Članovi ovih porodica tragaju za svojim sudbinama još od davnih dana zlatnog Kijeva sa čuvenim pravoslavnim crkvama i manastirima, od surovih napada mongolskih potomaka Džingis-kana, uspona Moskovske kneževine i njenih boljara i mračnog doba Ivana Groznog i njegove tajne policije. Moderna vremen

a počinju herojskom, romantičnom pričom o Kozacima, sukobom između nepokolebljivog pristalice zapada Petra Velikog i pobožnih staroveraca, radije spremnih na ritualno samospaljivanje nego na ulazak u evropejski svet Sankt Peterburga. Od ovog doba priča prati rusko flertovanje sa slobodoumljem od čudesnih dana vladavine Katarine Velike i idealista iz doba Rata i mira do oportunističkih boljševika iz dana Ruske revolucije i tirana dvadesetog veka.
Ratnici i kaluđeri-pustinjaci, boljari i kmetovi, romantične junakinje i bogate stare kneginje, preduzimači i prognanici – likovi iz romana Ruska nastanjuju raskošni, zadivljujući i protivrečni svet šuma i stepa, ikona i sekira, pravoslavnih vernika i jevrejskih pogroma, raskošnih crkava, veličanstvenih palata i ubogih sela, zatim ruskih narodnih bajki i rukotvorina i otmenih opera, Tolstoja i Lenjina, Čajkovskog i Raspućina.

„Ono što je najupečatljivije kod Ruske jeste odvažnost Edvarda Raderfurda – i njegova erudicija.“ Washington Post

„Ovo je primer kako vešt pisac istorijskih romana može da rasvetli sadašnjost, dramatično oživljavajući prošlost.“ Houston Chronicle

„Raderfurd bukvalno personifikuje istoriju.“ New York Daily News

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2. izdanje, 2020; Broširani povez; latinica; 21 cm; 680 str.; 978-86-521-1659-1;