knjizara.com
Ruševica : selo na Kordunu

Lazo M. Pekeč (autor)

Ruševica : selo na Kordunu
1500 din
U korpu

„Autor se potrudio da Ruševicu tretira kao dio cjelokupnog srpskog nacionalnog korpusa na prostoru današnje Hrvatske, sa težištem na regiji Korduna, čime je dao značajan doprinos, bar u jednom segmentu, iz historije postojanja i bitisanja srpskog naroda u Austrougarskoj monarhiji kroz vijekove. Mada je najveći dio rada posvećen tragičnoj sudbini srpskog naroda u 20. stoljeću, odnosno u vrijeme stvaranja hrvatske države (NDH i RH) on pri tom ne zaobilazi i ne zapostavlja pripadnike druge dvije etničke zajednice koje žive u Ruševici (Hrvate i Rome).
Monografija

se svojim sadrćajem dotiče i sela iz okruženja, a brojni podaci se odnose na čitavu bišvu općinu Slunj, pa je iz tog razloga ona odlično štivo za sve one koji žele pobliže da upoznaju čitav region, a znatan dio statističkih podataka će dobro doći svima onima koji se bave pisanjem sličnih radova sa područja kordunske regije.
U obradi događaja iz ratnih sukoba u Hrvatskoj 1991-1995. godine autor ne ulazi u nabrajanje i obrazlaganje koji su doveli do raspada SFRJ, način raspada i, konačno, uzroka vojnog sloba Vojske Republike Srpske Krajine. Ratna zbivanja, teškoće i naprezanja naroda nisu šire zahvaćeni ovim radom. Autor obrazlaže činjenicom da to zahtijeva posebnu studiju i da već ima priličan broj dobrih radova napisanih na tu temu.“ (mr Milan M. Pavić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Regionalne monografije
Ostali naslovi iz oblasti: Geografija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2017; Broširani povez; latinica; 25 cm; 351 str.; 978-86-515-1255-4;