knjizara.com
Ruđin ; Očevi i deca

Ivan Sergejevič Turgenjev (autor)

Ruđin ; Očevi i deca
679 din
Stara cena: 799 din
U korpu

Tvorac ruskog modernog romana
Vi plemići niste u stanju dopreti dalje od blagorodne smernosti i blagorodnog gneva, a to su ludorije. Vi, na primer, mislite da ste postigli vrhunac ljudskog savršenstva kada ne bijete svoju čeljad; ali mi baš hoćemo da se bijemo i bijemo.
Prvi roman Ivana Turgenjeva Ruđin (1856) kao i njegov najvažniji i najpoznatiji roman Očevi i deca (1862) uverljivo prikazuju tadašnje rusko seljaštvo i mladu inteligenciju koja želi da zemlju uvede u novo doba.
Glavni junak istoimenog romana, Ruđin je elokventan mladić pun novih ideja koji po dolasku u rusku provinciju postaje predmet divljenja. Kada se sazn

a da nije u stanju da uskladi reči i dela, on će morati da ode. Iskljupljenje će pronaći na pariskim barikadama 1848, postavši tako prvi junak revolucionar u istoriji ruske proze.
Jevgenij Bazarov, protagonista romana Očevi i deca, darovit je, nestrpljiv i zajedljiv mladić koji ne priznaje autoritete. Prvi nihilista u svetskoj književnosti i najupečatljiviji lik velikog ruskog pisca, Bazarov će postati simbol mladalačkog radikalizma i promena koje će uslediti.

Ivan Turgenjev je bio jedan od vodećih pisaca XIX veka, ali i jedan od najzaslužnijih ruskih pisaca za širenje ruske književnosti ka Zapadu, zavredivši priznanje savremenika poput Flobera, Mopasana i Henrija Džejmsa.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2020; Broširani povez; latinica; 21 cm; 398 str.; 978-86-521-3970-5;