knjizara.com
Rok legende

Ernesto Asante (autor)

Rok legende
8990 din
U korpu

Iz pera jednog od vodećih evropskih i svetskih muzičkih kritičara Ernesta Asantea, prvi put kod nas jedinstvena istorija rokenrola sa preko 500 ekskluzivnih fotografija. Ova dragocena knjiga u nešto drugačijem poretku od kanonskog i sa pregršt nepoznatih i novih informacija, oživljava karijere i sudbine najvećih rok ikona, od Elvisa i Dilana, preko Morisona i Hendriksa, do Radioheada i Nirvane, prateći hronološki na koji su način njihove pesme i muzika menjali svet i uticali na globalnu politiku i kulturu.

Na

kraju knjige, posebno mesto zauzima i antologijski dodatak o kratkom istorijatu EX YU ROKA, kultnog muzičkog kritičara i novinara Petra Janjatovića, koji samosvojnim uvidima uspostavlja jedan novi kontekst u okvirima mejnstrima i alternative, zahvatajući širok raspon od pionirskih rok bendova Iskri i ilueta, preko Smaka i Bijelog dugmeta, Pankrta, Azre i Idola, sve do Kanda, Kodže i Nebojše i Dubioze kolektiva.

Rok želi promjeniti svijet na bolje. Stoji na postulatima Francuske revolucije, na jednakosti, bratstvu i slobodi. Bori se za istinu, pravdu i ljudska prava. Bori se protiv nacionalizma i seksizma. Rok mora biti originalan, provokativan i sadržajan. Rok je način života. Rok je ljubav.
ZORAN PREDIN

Za mene je rok uvek bio pre svega način osvajanja lične slobode. Iščupao me je iz ljušture stidljivog, kratkovidog klinca sa violinom i podario mi život u radu koji predstavlja uživanje.
DEJAN CUKIĆ

Meni rok znači – stena. Rok muzika mi je zapravo intimno vrlo često bila isforsirana i gonila me u vrstu egzaltacije koju nisam prepoznavao kao stvarnu i istinitu. Djelomično je nalazila odjeka u mojim seksualnim fantazmima, ali zbilja djelomično. Ali mogu prepoznati impuls oslobađanja u njoj i drago mi je tad.
DARKO RUNDEK

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rok muzika
Ostali naslovi iz oblasti: Muzika

Izdavač: Data status; 2019; Tvrd povez; latinica; 28 cm; 507 str.; 978-86-7478-600-0;