knjizara.com
Rođenje šahovske kraljice

Merlin Jalom (autor)

Rođenje šahovske kraljice
1683 din
Stara cena: 1980 din
U korpu

Veoma jasnim i jednostavnim stilom Merilin Jalom na osnovu analize odabranih srednjovekovnih poema dekonstruiše i rekonstruiše vreme kada je ova figura ušla u upotrebu. Ona određuje terminus post quem i treminus ante quem za pojavu „kraljice“ u vizantiskoj i zapadnoevropskoj istoriji kulture. Analizom evolucije šaha autorka zaklučuje da je mesto kraljice u početku bilo nebitno i da je tek vremenom ona postala najmoćnija figura.
Ona postavlja pitanje zašto je to tako i kroz čitavu knjigu na njega odgovara nudeći nam niz zanimljivih i veoma precizno formulisanih argumenata. Prateći istori

ju kraljice u šahu, takođe, nudi interesantno putovanje po čitavoj Evropi, počevši od Španije, Italije, Nemačke, Francuske preko Engleske i skandinavskih zemalja do Rusije. U veoma živom narativu Jalomova paralelno predstavlja i povezuje rađanje figure kraljice sa usponom vladarki na evropskim srednjovekovnim dvorovima. Ovakav komparativni metodolški pristup nam na jednistven način daje veoma široku sliku o položaju najmoćnijih žena srednjega veka. Autorka veoma precizno postavlja komparaciju između uspona šahovske figure i uspostavljanja realne političke moći srednjovekovnih vladarki, savladarki i regentkinja i tako nas uvodi u čudesan i za nas uvek mističan svet života, dvorskih intriga i borbi za prevlast na srednjovekovnim dvorovima. Ona zatim „kraljicu“ dovodi u vezu sa Bogorodicom i kultom romantične ljubavi. Oba ova fenomena će značajno uticati na razvoj evropskog društva u kasnijem periodu.

Izdavačka kuća „Evoluta“ je i do sada objavljivala knjige koje su naučno utemeljene, ali su tematski i stilski obrađene tako da se obraćaju veoma širokoj čitalačkoj publici i tako na najbolji način humanističke nauke približavaju većem krugu čitalaca. Knjiga Rađanje šahovske kraljice tematski i metodološki se potpuno uklapa u program ove izdavačke kuće, imajući u vidu da su do sada u okviru njinih biblioteka izdate knjige o srednjovekovnoj kulturnoj i rodnoj istoriji. Knjiga Rađanje šahovske kraljice bi mogla poslužiti i kao veoma dragocena pomoćna nastavna literatura, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je šah onedavno postao izborni predmet u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.
Ivana Pantelić
Široko ispitivanje o poreklu šaha i njegovog najmoćnijeg dela... Merilin Jalom je protresla trezore Evrope da istrese kariku koja nedostaje, šahovsku figuru koje prikazuju evoluciju igre na kontinentu... [Njene] zabavne i verodostojne tvrdnje o izbacivanju vezira i krunisanja kraljice povezane su sa rastućim ugledom žena u srednjovekovnoj Evropi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Šah
Ostali naslovi iz oblasti: Sport

Izdavač: Evoluta; 2015; Broširani povez; latinica; 24 cm; 162 str.; 978-86-85957-54-3;