knjizara.com
Roditelji, dobro jutro : rana edukacija mladih o pozitivnom roditeljstvu

Mila Goldner-Vukov (autor)

Roditelji, dobro jutro : rana edukacija mladih o pozitivnom roditeljstvu
1210 din
U korpu

Kako prevazići prepreke i ostvariti pozitivno roditeljstvo? Kako pratiti promene koje donosi odrastanje? Koje su važne smernice u edukaciji mladih, sadašnjih i budućih roditelja? Šta su disfunkcionalne a šta lepo upakovane porodice? Kako odabrati pravog bračnog partnera – samo su neka od pitanja o kojima u knjizi Roditelji, dobro jutro – Rana edukacija mladih o pozitivnom roditeljstvu na stručan, ali zanimljiv način piše dr Mila Goldner Vukov, konsultant psihijatar i doktor medicinskih nauka.

Motiv

za pisanje knjige bila je patnja autorkinih klijenata koje je sretala u dugogodišnjoj psihoterapijskoj praksi a koji su odrastali uz roditelje „mučitelje“, neodogovorne, nezainteresovane, karijeriste bez ljubavi i milosti prema deci. Knjigu je namenila mladim ljudima koji se pripremaju za roditeljstvo, ali je to ipak knjiga za sve nas, jer svi imamo roditelje, a biće od pomoći i roditeljima, nastavnicima, pedagozima, psiholozima, sociolozima, lekarima… Knjiga nije pisana kao dosadan obavezan udžbenik, nego kao igra fikcije, naučnih znanja, znanja stečenih praksom o različitim aspekatima roditeljstva. Likovi su izmišljeni a radnja prati gimnazijsko školovanje jednog razreda u kojem učenici slušaju predmet o pozitivnom roditeljstvu, predavači su profesori, lekari, psiholozi, pedagozi, a autorka je i učenik i učitelj. Knjiga je dinamična, ima i šale, i smeha, ali i ozbiljnih ispovesti i ono što je najvažnije, govori o tome kako da se ostvari pozitivno roditeljstvo puno ljubavi, podrške i poverenja.

Autorka prati hronologiju nastanka i razvoja roditeljstva kroz istoriju i različite kulture, kroz mitologiju pa sve do savremenog roditeljstva. Fiktivni srednjoškolci tako saznaju sve o motivaciji za roditeljstvo, perinatalnom periodu i razvoju deteta, pojedinačnim odnosima između roditelja i dece, ali i o nasilju nad decom, razvodu i mešovitim porodicama, o emocionalnom i fizičkom kažnjavanju, zlostavljanju i ponižavanju deteta.

VOLETI, VASPITAVATI I PRATITI DETE UZ POZITIVNO RODITELJSTVO

Odnos majka-ćerka, majka-sin, otac-ćerka, otac-sin
O važnosti pozitivnog odnosa roditelj-dete
Šta su transgeneracijska i intergeneracijska trauma i kako se prenose?
O razvodu i modifikovanoj porodici

Pozitivno roditeljstvo je važno za dečje samopouzdanje, emotivnu stabilnost, pogled na svet, načine ophođenja sa bliskim ljudima, postavljanje i ostvarivanje životnih ciljeva i poziva roditelje na osetljivost, prisutnost i dostupnost deci. Pozitivan odnos roditelj-dete se stalno razvija i menja, a izazovi na ovom putu sadržani su u knjizi prof. dr Mile Goldner Vukov.

Prof. dr Nevena Čalovska Hercog

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Roditeljstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 261 str.; 978-86-6423-088-9;