knjizara.com
Religija kao sudbina

Dragan Dragojlović (autor)

Religija kao sudbina
1200 din
U korpu

Iako na jednom mestu mr Dragan Dragojlović za sebe veli da je „samouk” u stvarima religije, što me podseća na slavnu izjavu Maksa Bebera kojom ističe kako „nije muzikalan za religiju”, ispostavlja se da i te kako vlada materijom i kategorijalnim aparatom sociologije, politikologije i istorije religije, te bogoslovskom naukom hrišćanstva (pravoslavlja, katoličanstva i protestantizma) i islama. I više od toga

, na osnovici širokog znanja i, što je bitnije, iskustvenog uvida u delovanje verskih organizacija – Srpske pravoslavne (i autokefalnih crkava) i Rimokatoličke crkve, brojnih protestantskih denominacija i sekti, Islamske zajednice – preduzima produbljene analize ključnih pojava u religijskom kompleksu koje su se odvijale u drugoj polovini isteklog veka. Pri tome, ne libeći se i uz sav oprez, izriče niz predviđanja – stvarnost prvih decenija XXI stoleća dala mu je za pravo.

Rečju, vrednu monografiju Religija kao sudbina – kojom bi se pohvalila i naučno razvijena akademska zajednica – jednodušno i s potpunom odgovornošću preporučujem izdavaču za prihvatanje i objavljivanje. Odgovorno tvrdim da će knjiga naići na dobar prijem kod sociologa, politikologa, istoričara i antropologa, žurnalista, studenata društveno-humanističkih nauka i predavača veronauke, klera i bogoslova… Može biti i malecni bestseler.

Dr Dragoljub B. Đorđević,
redovni profesor u penziji Univerziteta u Nišu

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Religija
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2022; ćirilica; 20 cm; 215 str.; 978-86-515-1912-6;