knjizara.com
Rehabilitacija političkih osuđenika
istraživanje prvih deset godina postupaka rehabilitacije u Republici Srbije

Stefan Samardžić (autor)

Rehabilitacija političkih osuđenika
1980 din
Stara cena: 2200 din
U korpu

Studija Stefana Samardžića Rehabilitacija političkih osuđenika predstavlja izuzetan doprinos srpskoj nauci krivičnog prava i pravnoj nauci uopšte. Dekonstrukcijom pojma rehabilitacije u krivičnom pravu, i razgraničenjem od srodnih instituta, u ovoj knjizi je uspostavljeno razlikovanje između fundamentalno različitih instituta koji nose isti naziv rehabilitacija. Studija je iznedrila nekoliko originalnih klasifikacija u kojima se uspostavljaju novi osnovni pojmovi – redovna, vanredna i naposletku specijalna rehabilitacija političkih osuđenika. Samardžić zak

ljučuje da je u našem pravnom sistemu institut rehabilitacije političkih osuđenika nedovoljno određen i „hibridne“ pravne prirode, iako bi u njemu morali biti dominantniji krivičnopravni elementi. Studija sadrži i uporednopravni pregled propisa o specijalnoj rehabilitaciji u državama istočne i centralne Evrope i njene međunarodne okvire donete pod okriljem Saveta Evrope. Kao osnovni predmet dogmatske analize autor je detaljno i pojedinačno analizirao sve odredbe prvog i drugog srpskog zakona o rehabilitaciji, uz ilustrativnu analizu pojedinih aspekata istraživanja sudske prakse.
Knjiga je od koristi sudije i advokate, onima koji se bave pravnom teorijom i praksom, ali i široj čitalačkoj publici zainteresovanoj da se svestranije upozna sa primenom instituta rehabilitacije političkih osuđenika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Politički zatvorenici
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2021; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 318 str.; 978-86-519-2650-4;