×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Rea Silvia and seven Roman kings
kinship and power in early Rome

Miroslava Mirković (autor)

Rea Silvia and seven Roman kings
990 din
U korpu

Najranija rimska istorija u vreme kada su vladali kraljevi, može se izučavati na dva načina: u ravni istorijskih zbivanja ili u sferi socijalne antropologije. Ispitivanje istoričnosti podataka koje pruža rimska literarna treadicija imalo je svoj vrhunac u istoriografiji XIX i početkom XX veka; antropološka istraživanja treba tek da pokažu vrednost podataka u antičkih pisaca o srodstvu nasleđivanju u Rimu u vreme kraljeva. Tu pomaže lingvistika, a kao paralela se mogu koristiri rezultati antropoloških istraživanja primitivnih naroda u severnoj Americi, Polineziji, Australiji, Africi i ostrvima Pacifika, počevši od H. Morgana do B.Malinovskog i Radklifa Brauna. U mitološkoj pr

ošlosti Rimu, kako je ona prikazana u pisaca, mogu se otkriti tragovi socijalnog sistema u kome je srodstvo po ženskoj liniji bilo važnije od onog po očevoj, kako je pokazao za mnoga antička društva J. Bakofen. U knjizi se razmatra ženska, leva i muška ili desna strana. Nije reč o matrijarhatu već o matrilinearnom srodstvu i nasleđivanju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Stari Rim
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu; 2015; Broširani povez; latinica; 24 cm; 166 str.; 978-86-904669-1-7;