knjizara.com
Razgovori sa francuskim istoričarima
Fernan Brodel, Žorž Dibi, Žan-Pjer Vernan, Žak Le Gof

Razgovori sa francuskim istoričarima
1336 din
Stara cena: 1485 din
U korpu

Mediteran godinama i godinama zaista nisam nalazio. Lako sam našao Filipa II, njegove odnose sa Francuskom… Mogao sam stvarno da napišem romansirani život Filipa II. Onda sam jednog dana otišao u Dubrovnik (Raguza), čiji divni arhivi sadrže dokumente o pomorskim osiguranjima, brodskom prevozu (les nolis), trgovačka pisma, o teretnim jedrenjacima iz XVI veka, dakle ceo Mediteran. Ne znam šta bih radio da nisam bio u Dubrovniku.

Fernan Brodel (1902–1985)

Kada sam bio student, dominantna humanistička nauka bila je geografija, kojoj mnogo dugujem, i bez sumnje mojoj naročitoj želji da proučavam globalne fenomene. Moji učitelji s

u me naučili da čitam pejzaž, to jest nerazlučivi skup u koji se uklapaju mnogi elementi od kojih su neki materijalni, dok drugi spadaju u ritual, pravo, verovanje. (…) Nakon geografije, istraživanja, metodi i rezultati u oblasti antropologije su mi suštinski pomogli. Marsel Mos, Levi-Stros i afrikanisti na terenu pomogli su mi da upotpunim studije materijalnih struktura, seoske ekonomije; ohrabrili su me da proučavam porodicu, brak, seksualnost, sistem mišljenja u srednjovekovno doba.

Žorž Dibi (1919–1996)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Karpos; 2023; ćirilica; 21 cm; 169 str.; 978-86-6435-205-5;